Izvještaj Savjetu bezbjednosti

Vlada Republike Srpske: U BiH poštovati dejtonski kompromis

  • 04.05.2020. 18:10

Republika Srpska opredijeljenja je za poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, uključujući Ustav BiH, ali da bi BiH bila uspješna i prosperitetna i ostali akteri moraju na isti način poštovati dejtonski kompromis, ističe se u najnovijem izvještaju koji je Vlada Srpske uputila Savjetu bezbjednosti UN.

Dvadeset i treći izvještaj Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN odnosi se na period od novembara 2019. do aprila ove godine i u njemu Vlada Srpske izražava viđenja o ključnim pitanjima i problemima sa kojima se suočava BiH, s ciljem razjašnjavanja svojih stanovišta Savjetu bezbjednosti i međunarodnoj zajednici.

U prvom poglavlju izvještaja naglašava se da je od suštinskog značaja da se međunarodna zajednica, uključujući visokog predstavnika, pridržava odredaba Dejtonskog sporazuma i poštuje ga, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

U drugom poglavlju izvještaja pojašnjeno je zašto reagovanje na epidemiju virusa korona u BiH dokazuje da dejtonski ustavnopravni poredak funkcioniše, čak i u vrijeme dubokih podjela i ozbiljne svjetske krize.

Decentralizovana struktura BiH omogućila je brze i efikasne mjere protiv epidemije i njenih ekonomskih posljedica uprkos nastojanjima SDA i drugih bošnjačkih stranaka da iskoriste krizu za sopstvene političke ciljeve.

Treće poglavlje izvještaja bavi se pitanjima vladavine prava. Prvo je pojašnjeno zašto Ustavni sud BiH mora biti reformisan ukoliko se želi poštovati vladavina prava. Navodi se da Ustavnim sudom BiH dominira političko savezništvo trojice stranih sudija i dvojice sudija iz reda Bošnjaka, te da nije nezavisan u odnosu na OHR.

Ova reforma mora obuhvatiti i zamjenu stranih sudija državljanima BiH, što je EU navela kao ključni prioritet. Ustavni sud BiH mora da poštuje granice svoje nadležnosti.

U istom poglavlju navodi se da visoki predstavnik i drugi strani zvaničnici moraju prestati da podrivaju integritet Ustavnog suda BiH putem ekspertske komunikacije i drugim spoljnim uticajima na strane sudije.

Pojašnjeno je i zašto vladavina prava u BiH mora početi poštovanjem Dejtonskog sporazuma, čiji je cjelokupan tekst obavezujući. Konačno, ovo poglavlje teksta navodi zašto je nedavna odluka Ustavnog suda BiH nesaglasna sa Ustavom BiH.

Četvrto poglavlje govori o pogubnoj ulozi OHR-a u BiH, čiji su postupci daleko od uloge predviđene Dejtonom.

Tokom krize do sada neviđenih razmjera koju je izazvala epidemija virusa korona, OHR nije učinio ništa da pomogne BiH, a čak je pokušao da podrije efikasnost entitetskih vlada, na kojima leži primarna odgovornost za reagovanje na pandemiju.

Osim toga, pojašnjeno je da bi pitanje državne imovine, koje je i dalje izvor žučne podjele u BiH, bilo davno riješeno da se visoki predstavnik nije upleo.

Na kraju, navodi se i nekoliko primjera novijeg datuma gdje visoki predstavnik nije postupao kao neutralan pomagač, nego je izazvao i pogoršao probleme. U vezi s ovim poglavljem, prilog treći u izvještaju čini i poseban dokument vezan za prijetnju visokog predstavnika nametanjem zakona.

Vlada Republike Srpske usvojila je izvještaj Savjetu bezbjednosti UN koji je, u ime Republike Srpske kao potpisnice svih aneksa koji čine Dejtonski sporazum, generalnom sekretaru UN i zemljama članovima Savjeta bezbjednosti, uputio predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković. 

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.