Vlada Republike Srpske pravi rezove

  • 03.12.2020. 19:04

Rezovi u budžetu za narednu godinu. Na neproduktivne investicije, putovanja, dnevnica, kao i sve ostalo što nije neophodno, institucije treba da zaborave. Na idućoj sjednici Vlade Republike Srpske bi trebalo da bude usvojen i Zaključak koji će biti dostavljen svim javnim ustanovama gdje će se od njih tražiti da u naredne tri godine moraju u svojim planovima poslovanja da idu s uštedama na potrošačkoj strani 10 odsto godišnje, kaže premijer.

Radovan Višković kaže i da bi budžet za 2021. godinu trebalo da bude budžet štednje Republike Srpske.

"Ministri su dobili instrukcije da u narednih dan ili dva sve to skupa sa ministarstvom finansija koje je nosilac izrade ovoga dokumenta i da već u ponedjeljak imamo pripremljen dokument koji bi išao na sjednicu Vlade u utorak", rekao je Radovan Višković, Predsjednik Vlade Republike Srpske.

Niz ekonomskih mjera koje su važne za radnike Republike Srpske danas su premijeru predstavili i iz Saveza sindikata Republike Srpske. Ispuniti obaveze prema radnicima koji se finansiraju iz budžeta, te povećanje najniže plate, za njih su prve stavke na listi prioriteta.

"Kada govorimo o budžetu, naravno da smo mi očekivali da se stvaraju uslovi za povećanje plata. U ovom trenutku, ono što je stav Vlade, da se sve učini da ne dođe do bilo kakvog pomijeranja iznosa za finansiranje korisnika budžeta, ali da se čim prije stvaraju uslovi, a sve opet u skladu sa ovim dešavanjima koja su vezana za kovid, da sačuvamo sva radna mjesta i da nijedno pravo radničko ne bude ukinuto ili da dođe pod znak pitanja. To je najvažniji zadatak koji će biti pred svima nama", istakla je Ranka Mišić, predsjendik Saveza sindikata Republike Srpske.

Više sredstava će tražiti i penzioneri. I oni su danas iznijeli svoje prijedloge za poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja ove kategorije. 

"Imamo obećanje da će ta projekcija biti sada usklađivanja penzija biti između 3-4 odsto, sve zavisi od poskupljenja, odnosa plata-penzija i plata-troškovi života", naglasio je Slobodan Brdar, v.d. predsjednika Udruženja penzionera Republike Srpske.

Na konsultacijama su bili i privrednici. Kažu, dobro će im doći pomoć iz Kmpenzacionog fonda kako bi sanirali posljedice izazvane pandemijom virusa korona. Polovinom decembra budžet Republike Srpske će pred poslanike Narodne skupštine Republike Srpske. Kasa za narednu godinu, biće na nivou ovogodišnje. Fokus će biti na investicija, a značajan dio sredstava će ići i u Kompenzacioni fond, jer se odnosi na pomoć zdravstvenom sektoru.  
 

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?