Sastanak Višković - Kač

Vlada podržava inicijative za razvoj privrede i otvaranje novih radnih mjesta

  • 05.03.2019. 11:46

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Banjaluci sa ambasadorom Slovačke u BiH Martinom Kačom o aktuelnim političkim i ekonomskim temama u Republici Srpskoj, BiH i regionu, sa osvrtom na proces evropskih integracija, te o mogućnostima za unapređenja privredne saradnje.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom između Republike Srpske i Slovačke, a ocijenjeno je da pozitivna iskustva u vezi sa ulaganjima slovačkih investitora u Republici Srpskoj u prethodnom periodu predstavljaju dobru osnovu za realizaciju novih investicija i projekata, naročito u oblasti poljoprivrede i energetike.

Višković je upoznao ambasadora Slovačke sa ključnim reformskim mjerama koje Vlada Srpske provodi s ciljem stimulisanja privrednih aktivnosti i kreiranja povoljnijeg investicijskog ambijenta, a ovom prilikom je naglašeno da će Vlada podržati svaku dobru incijativu koja može doprinijeti razvoju domaće privrede i otvaranju novih radnih mjesta.

Ocijenjeno je da je proces pridruživanja EU od strateškog značaja za zemlje regiona zapadnog Balkana, a premijer Srpske je ponovio da su institucije Republike pokazale jasnu opredijeljenost i da daju aktivan doprinos procesu evropskih integracija uz puno uvažavanje ustavnog uređenja i nadležnosti.

Naglašeno je i da je važno da se proces formiranja vlasti na svim nivoima u BiH završi u što skorijem roku kako bi se obezbijedila koordinacija neophodna za uspješan nastavak reformi i realizaciju značajnih infrastrukturnih projekata koji su od interesa za građane, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Sa ambasadorom Slovačke razgovarala je i predsjednica Srpske Željka Cvijanović, a za 12.00 časova predviđen je sastanak Kača i predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića.

Zvaničnici Srpske razgovaraće danas i sa ambasadorom Srbije u BiH Aleksandrom Đorđevićem.