Potrebno još oko 19 miliona KM

Vlada nastavlja program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i RVI

  • 25.12.2018. 19:18

Vlada Republike Srpske planira da dovede do kraja program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida. U Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske su izračunali da će im za to biti potrebno još oko 19 miliona KM.

 Prema njihovim procjenama, još 400 korisnika ima pravo na smještaj, dok 700 čeka novac za adaptaciju kuća i stanova.

"Mi nećemo biti sigurni o kojem se broju radi sve dok se konkurs ne raspiše. Pokušali smo i preko nevladinih organizacija, i preko opštinskih i gradskih organa uprave da dođemo do tog podatka, međutim tu su uglavnom bili neobjektivni i nerealni podaci - oni su na takve spiskove stavljali gotovo sve koji nisu dobili smještaj od Vlade", kaže Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Milunović najavljuje da će Vlada naredne godine usvojiti Uredbu o stambenom zbrinjavanju, po kojoj će biti raspisan poziv da se prijave svi koji ispunjavaju uslove. Rješenje stambenog pitanja porodica poginulih boraca nije uračunato u budžet za narednu godinu, ali očekujemo da bude 2020. godine, kažu u republičkoj Organizaciji porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

"Radilo se na novoj uredbi, koja bi otvorila da tako kažem "program 2" stambenog zbrinjavanja, i ta uredba je već dugo vremena na čekanju, upravo iz razloga da se snimi pravo stanje, objektivno, onih koji imaju to pravo a propustili su ga u prvom projektu, da se uključe i da im se otvori mogućnost", rekao je Nedeljko Mitrović, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS.

Program stambenog zbrinjavanja boračkih kategorija u Republici Srpskoj je počeo prije skoro 20 godina, a posljednji konkurs je Vlada objavila prije 10 godina. Do sada je stambeno zbrinuto 8.274 korisnika, na šta je potrošeno više od 150 miliona KM.