Kategorisanin spomenici u Srpskoj

Vlada finansira održavanje spomen obilježja prve grupe

  • 30.07.2018. 19:43

Vlada RS, utvrdila je listu spomenika i spomen obilježja i kategorisala ih u dvije grupe. U prvoj grupi su spomenici od velikog značaja za Republiku Srpsku - Vojničko spomen-groblje ""Mali Zejtilnik" u Sokocu, Centralni  spomenik podignut podignut u znak sjećanja na poginule ruske dobrovoljce u Višegradu, Spomen hram Svetog mučenika Lazara u Kasarni "Vojvoda Stepa Stepanović" u Bijeljini, Spome soba VRS u Kasarni Kozara, Spomen-ploča na Aerodromu Mahovljani u Laktašima.

"To znači da praktično Vlada Srpske, dakle ovo ministarstvo je najodgvornije za finansiranje održavanje i za obilježvanje tih značajnih događaja koji su vezani za te spomenike. Koliko će se godišnje izdvajati za te spomenike? To je prioritet. Mi godišnje na ime održavanja spomenika i podizanja novih spomenika izdvajamo oko 250 hiljada maraka u budžetu," rekao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Osim spomenika iz odbrambeno otadžbinskog rata, mjesto u prvoj grupi zauzeli su i spomenici iz Narodno oslobodilačkog rata 1941/45. godine, i to spomenici na Kozari, Sutjesci i na Banj Brdu, kao i oni iz perioda Balkanskih ratova 1912/18. godine - Spomen Kosturnica ubijenim Srbima u dobojskom logoru 1915. godine i Spomenik žrtvama veleizdajničkog procesa na groblju "Sveti Pantelija" u Banja Luci. 

"Mogu da kažem da smo mi u prošloj i ovoj  godini, kada je riječ o spomen području, samom spomeniku i prostoru Banj Brda, posevetili značajnu pažnju. Poslije dugo godina je obnovljen sam prilaz spomeniku, ove godine ćemo završiti i vrata, a nadam se da će u budućnosti, pošto je spomenik pod zaštitom države, viši nivoi vlasti uspjeti rekonstruisati i sam spomenik," kaže Igor Radojičić, gradonačelnik Banja Luke. 

U drugoj grupi su spomenici i obilježja koji su od velikog značaja za određeno područje. Plan je da u njihovom finansiranju i održavanju učestvuju i lokalne zajednice, uz podršku Vlade. U Savezu opština i gradova pozdravljaju odluku Vlade, ali još je nisu zvanično dobili. 

"Mislim da su ovo stvari koje doprinose jednoj boljoj saradnji, doprinose boljem obilježavanju značajnih datuma kako za lokalne zajednice tako i za Republiku Srpsku i što je važno da se ovom pristupa na jedan ozbiljan način," rekao je Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova Srpske.
 
Saga o kategorizaciji spomenika i obilježja trajala je godinama, jer su različita udruženja imala svoje zahtjeve. Ministar Savanović kaže da se jednom moralo presjeći i spisak je konačno ugledao svjetlost dana. 

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина