Mladen Milić

Vlada daje maksimum za poboljšanje položaja penzionera

19:21, 15.02.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Nova Vlada Srpske, baš kao i prethodna, ulaže maksimalne napore da penzionerima omogući bolji položaj. Poručio je to direktor Fonda PIO Republike Srpske Mladen Milić. U tom pravcu se i nastavlja, pa će već sredinom godine sagledati, kažu, realne mogućnosti za dodatno poboljšanje položaja penzionera u Srpskoj. 

"Mi smo imali sad vanredno usklađivanje penzija, gdje je preko 264 hiljada korisnika prava, dobilo uvećane penzije za 2,17 odsto. Uredno smo počeli isplatu već od 10. februara, nešto ranije, jer je padalo u dane vikenda. Zakon tako kaže. Pedeset odsto rast troškova života, 50 odsto rast prosječne plate u prethodnoj godini," rekoa je Mladen Milić, direktor Fonda PIO Republike Srpske. 

Penzioneri traže i rješavanje određenih pravnih pitanja. Odlukom Narodne skupštine Srpske, izbačeni su, tvrde, neki od članova u Zakonu o penzijskom osiguranju. To je, pričaju, poremetilo odnose između uplatilaca doprinosa i poreza kojim se plaćaju posebna prava u penzijskom osiguranju. 

"Tražili smo da se ti propisi usklade i dali smo određene ideje kako to treba privesti. Sve da bismo to, u skladu sa našim političkim i društvenim sistemom, i ustavom, naš penzijski sistem učinili efikasnijim i urednijim," kaže Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske.

Na redovnoj sjednici Upravnog odbora Udruženja penzionera Srpske, u Banji Vrućici kod Teslića, bilo je govora i o vanrednom povećanju pet nivoa zagarantovane najniže penzije. Vrlo je bitno, kažu, i rješavanje prava nad korišćenjem poslovnih prostora koje koriste penzioneri. Ti objekti vlasništvo su Republike Srpske, a njima upravlja Fond PIO.