Radovan Višković

Vlada će prihvatiti rješenja sindikata i poslodavaca

  • 06.02.2019. 12:39

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da su izmjene Zakona o radu u planu za ovu godinu i da će Vlada prihvatiti rješenje koje ponude sindikat i poslodavci.

"Zakon o radu mora se mijenjati u nekim tehničkim detaljima, ali se neće napraviti neki značajniji iskorak", rekao je Višković novinarima u Banjaluci komentarišući efekte Zakona o radu, koji je usvojen prije tri godine. 

On je najavio da će već sutra na sjednici Vlade biti usvojen program rada Vlade koji će biti dostavljen Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

"Nerealno je očekivati da se oni (sindikat i poslodavci) dogovore, ali je isto tako nerealno i da svu odgovornost prebace na Vladu", rekao je Višković. 

On je dodao da nezadovoljstvo dolazi sa obje strane, a onda, rekao je, Vlada treba da se opredijeli između jednih ili drugih. 

"Pri donošenju Zakona o radu tražilo se kompromisno rješenje koje će zadovovoljiti obje strane, te im i predlažem da se dogovore i kako se dogovore Vlada će prihvatiti takvo rješenje", rekao je Višković. 

On je naglasio da će se Vlada ponašati kao i do sada, te će pokušati naći "zlatnu sredinu", jer očigledno nema kompromisa i dogovora, već se radi, kako je rekao, o dva suprotstavljena tabora sa dijametralno suprotnim mišljenjima gdje se Vlada stalno pojavljuje u ulozi arbitra. 

Višković je podsjetio da se sindikat i poslodavci nisu mogli dogovoriti ni o najnižoj plati u Srpskoj, pa su i to prebacili na Vladu Srpske. 

Nezadovoljstvo radom Kancelarije za razmatranje žalbi i Agencije za javne nabavke BiH

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković smatra da niko u BiH nije zadovoljan radom Kancelarije za razmatranje žalbi i Agencije za javne nabavke BiH.

"Ima mnogo problema u radu Kancelarije za razmatranje žalbi BiH i Agencije za javne nabavke BiH. Mi iz Republike Srpske smo više puta naglašavali da njihov rad mora biti fleksibilniji", rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je razočaran što postoji problem nabavke lijekova za najteže bolesti, zbog žalbi u vezi sa javnim nabavkama.

Prema njegovim riječima, ukoliko se Udruženje sudskih tumača Republike Srpske obrati Vladi za pomoć, ona će još jednom tražiti od nadležnih inastitucija da ubrzaju procedure.

Iako je Sud BiH čak sedam puta presudio u korist Udruženja sudskih tumača Republike Srpske i ukidao rješenja Kancelarije za razmatranje žalbi BiH da udruženje kao pravno lice registrovano u Republici Srpskoj ne može učestvovati u javnim nabavkama, presude nisu ispoštovane.

Trenutno nema sredstava za povećanje boračkog dodatka

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da nema mogućnosti za povećanje boračkog dodatka ukoliko ne dođe do većeg rasta prihoda.

On je podsjetio da je Vlada već donijela odluku o osnovici za mjesečni i za godišnji borački dodatak. 

"Ja sam uvijek tu za razgovor sa predstavnicima boračke populacije, ali moram biti realan i reći da mjesečni i godišnji borački dodatak Srpsku na godišnjem nivou koštaju 70 miliona KM. Naravno da oni to zaslužuju, ali teba obezbijediti ta sredstva", rekao je Višković novinarima u Banjaluci. 

On kaže da Vlada olakšicama u realnom sektoru nastoji da omogući povećanje broj zaposlenih i rast plata, a time i veće punjenje budžeta, pa bi se rashodovna strana mogla drugačije raspoređivati. 

Višković je boračku populaciju pozvao na strpljenje, navodeći da im Vlada izlazi u susret, stambeno ih zbrinjavajući i uvodeći razna prava. 

"Kada god budemo imali dovoljno sredstava, sješćemo i razgovarati kako ih rasporediti", poručio je Višković. 

Predsjedništvo Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ juče je najavilo da će u narednih nekoliko mjeseci, možda već u aprilu, pokušati da održi sjednicu sa premijerom Viškovićem radi pronalaženja mogućnosti povećanja osnovice posredstvom rebalansa budžeta Srpske.