Dragan Kalinić

Visoki predstavnici su srušili Dejtonski sporazum

  • 05.09.2018. 11:30

Nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić izjavio je Srni da su visoki predstavnici u BiH srušili Dejtonski sporazum, te da samo povratak na njegove izvorne principe može da sačuva stabilnost regiona ili se treba saglasiti sa mirnim razlazom.

"Prema tome, ovi "visoki" dušebrižnici, posebno bivši, treba konačno da prestanu da izigravaju guvernere, jer su se vremena promijenila, a o tome najbolje govori i sadašnji visoki predstavnik i Kancelarija visokog predstavnika koji su postali nebitni, što je na našu sreću", istakao je Kalinić. 

On je rekao da Republika Srpska treba da uzme sudbinu u svoje ruke mirno, dostojanstveno, konstruktivno, ne povređujući nikoga ali i ne dozvoljavajući više da bude moneta za potkusurivanje globalista i takozvanih evropskih multietničara. 

Kalinić je ocijenio da je vrhunac zapadnjačke globalističke hipokrizije to što bivši visoki predstavnici, na čelu sa Pedi Ešdaunom, plaše EU i region opasnostima od prekompozicije prostora Srbije, odnosno Kosova i BiH, odnosno Republike Srpske. 

"Sjetimo se da vlast njihovih zemalja, pa i oni sami nisu bili tako zabrinuti kada je rušena Jugoslavija, kada su Badinterovom komisijom (Arbitražna komisija Mirovne konferencije o Jugoslaviji) prekomponovane granice bivših republika u državne. Ni trunku empatije nisu ispoljili ni kada je Hrvatska izbacila Srbe iz Ustava i doslovno ih "počistila" sa svojih prostora, kada je NATO nemilosrdno bombardovao i ubijao Republiku Srpsku i Srbiju, kada su Albanci na svoju ruku proglasili nezavisno Kosovo...", podsjetio je Kalinić. 

On je naglasio da je "famozni Ešdaun bez okolišanja upozorio da bi se prekompozicijom BiH u srcu Evrope mogla stvoriti mini muslimanska država u kojoj će ekstremisti dobiti krila, a da bi se to spriječilo potrebno je Srbe i Hrvate decenijama držati uvezane sa muslimanima i na vještačkim plućima očuvati nekakvu fiktivnu BiH". 

"U tome je poenta njihovog gledanja na BiH. Ali islamski ekstremizam sa mudžahedinima u Bosni nisu stvorili ni Srbi ni Hrvati već upravo politika nasilnog svrgavanja legalnih režima od Dalekog istoka preko Bliskog sve do sjevera Afrike. I sad kad je "mečka zaigrala" i pred njihovim vratima, Srbi i Hrvati bi trebalo da ih čuvaju i da budu "živo zid" i zaštitna barikada bez prava da racionalno i na miran način trajno riješe svoje nacionalno pitanje", rekao je Kalinić. 

On je izrazio uvjerenje da odgađanje konačnog rješenja za Kosovo odgađa i redefinisanje pozicije Republike Srpske u BiH - ili da joj se aktivno bez kalkulisanja vrate oduzete nadležnosti baš kao protivteža sve glasnijim zahtjevima za unitarizacijom BiH ili da se otvori put za druga održiva rješenja. 

"Zato je važno da predsjednici Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić budu po ovim pitanjima na jednom kolosijeku. Za sada, izgleda da je tako i da će nastaviti jedan drugog da ohrabruju u ovoj, za srpski narod, delikatnoj istorijskoj fazi", ocijenio je Kalinić. 

Govoreći o rješavanju pitanja Kosova i Metohije, Kalinić je rekao da je Kosmet opasan čir, te da je posljednji trenutak da se to pitanje riješi. 

"Kada je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio racionalan izlaz iz ove nemoguće situacije i reintegraciju sjevera pokrajine, opozicija u Srbiji je to dočekala na nož, pa su počele i optužbe za pokušaj "državnog udara". To su isti oni koji su taktiziranjem i lošim potezima u vezi sa kosmetskim pitanjem na međunarodnom planu zapravo sproveli "klizeći državni udar". 

Opozicija u Srbiji nema rješenje kako zadržati Kosovo u cjelosti, osim da se to rješenje odgodi za 50 godina, dok Hašim Tači i Ramuš Haradinaj itekako znaju kako da uz pomoć inostranih mentora sačuvaju cijelo Kosovo izvan Srbije. Otuda i teza da Kosovo treba da ostane međunarodni presedan", ocijenio je Kalinić. 

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм