Premijer Republike Srpske

Višković: Želimo rasterećenje privrede

  • 17.12.2019. 22:18

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da Prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o doprinosima republička Vlada želi da rastereti privredu i na osnovu smanjenja opterećenja dohotka od ličnih primanja.

"Učinićemo sve da Vlada pomogne privredi, a privreda Vladi. Ovo nije reformsko zakonsko rješenje i to je više namjera s ciljem rasterećenja privrede, kao i da se što više krećemo na tom putu. Ide se ka onom što realno i može se podnijeti, pa da se tako krećemo u budućnosti", rekao je Višković tokom poslaničke rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o doprinosima, koji se donosi po hitnom postupku.

On je istakao da se sa američkom kompanijom "Aluhem" ne vode pregovori u vezi sa zvorničkom "Aluminom", navodeći da su za tu firmu mnogi zainteresovani.

"Kada se bude donosila odluka o `Alumini`, to će biti transparentno i javno. Biće javni poziv na koga se svi mogu javiti pod definisanim uslovima", naveo je Višković.

On je rekao da budžet Srpske i Program ekonomskih reformi, na sreću, nisu zasnovani na kreditima međunarodnih finansijskih organizacija, poput Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ i Svjetske banke, iako najpovoljnije nude sredstva.

"Ako i budemo pregovarali s njima, to ćemo raditi kao partneri, a ne da nas neko ucjenjuje. Možemo preživjeti i bez MMF-a", rekao je Višković.

Potpredsjednik Narodne skupštine Željka Stojičić navela je da će u skladu sa izmjenama ovog zakona poslodavci za svoje radnike plaćati nešto niže doprinose, a pogotovo oni koji imaju veliki broj zaposlenih.

Poslanik SDS-a Zoran Vidić je u poslaničkoj raspravi o ovoj tački dnevnog reda rekao da ova mjera, koja će produkovati umanjenje poreskog opterećenja, treba rezultirati povećanjem plata radnika.

"Ako se to ne desi, nismo ništa uradili", ocijenio je Vidić. 
 

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок