Premijer Republike Srpske

Višković: Zadovoljan sam rezultatima rada Vlade u prvoj godini mandata

19:17, 16.01.2020.
Izvor: ATV
Rast broja zaposlenih, veća prosječna plata, rast pokrivenosti uvoza izvozom, povećanje budžetske kase koje je omogućilo rast plata, penzija i drugih davanja, rezultati su to Vlade Republike Srpske u prvoj godini mandata Radovana Viškovića. To znači, kaže Višković, da su disciplina, odgovornost i rad inspekcijskih organa, Poreske uprave i Uprave za indirektno oporezivanje bili na višem nivou. U fokusu rada Vlade bila je privreda, što se pokazalo kroz rast prihoda. Prioritet je ulaganje u visoko obrazovanje jer su studenti, poručuje premijer, najbolji promoteri Republike.

"Posebno ono što bih ja u ovih 12 mjeseci na neki način stavio na prvo mjesto je činjenica što smo u početku ovog mandata omogućili i to će biti praksa i u narednom periodu da najbolje studente sa naša dva državna Univerziteta damo im zaposlenje. To ne znači da moraju raditi samo u institucijama nego da njihov rad i njihovo zalaganje neko vidi, neko prati i ocijeni", izjavio je Radovan Višković, premijer Republike Srpske.

Svim studentima koji redovno upisuju godinu omogućeno je besplatno školovanje, što godišnje budžet košta oko tri miliona KM. Reforma visokog obrazovanja i dalje će biti prioritet resornog Ministarstva, poručuje Ministar Srđan Rajčević koji u drugu godinu mandata ulazi sa već zacrtanim ciljevima. 

"Kao rezultat već imamo i nacrte ta dva bazična propisa koji će stvoriti uslove za dalju reformu visokog obrazovanja. Što se tiče drugih stvari radili smo i u procesu digitalizacije. Imamo nekoliko projekata koji su u toku. Očekujemo svaki dan da promovišemo projekat IKT infrastrukture, odnosno elektronskog potpisa čime će se konačno staviti tačka i na to pitanje", ističe Srđan Rajčević, ministar naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

U godini iza nas Vlada je stavila tačku i na pitanje Uredbe o podsticajima. Ona je usvojena s ciljem da na jednom mjestu ima podatke o svim datim podsticajima na lokalnom i republičkom nivou. Dešavalo se da neko dobije podsticaj sa dva nivoa, a da Vlada nema tu informaciju. 

"Ono što je važno istaći da je Ministarstvo izvršilo kompletan dio što se tiče registra podsticaja i ono što je ostalo jeste da donator u ovom slučaju Svjetska banka obezbijedi sredstva za izradu softverskog rješenja koji će to pratiti i sama investicija košta oko 320.000 KM", ističe Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Mnogo realizovanih aktivnosti je iza Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite. Resorni Ministar Alen Šeranić zadovoljan je jer su unaprijeđena prava najosjetljivije populacije u Republici Srpskoj. Prije svega, tu je uvođenje prava na ličnu invalidninu i za kategorije koje su proširili u odnosu na raniji period. Јedan od značajnijih planova za ovu godinu je pokretanje kardiohirurgije u Republici Srpskoj.