Premijer Republike Srpske

Višković: Za Srpsku 1. mart nije državni praznik

  • 28.02.2019. 16:22

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Beogradu da 1. mart koji Federacija BiH obilježava kao "dan nezavisnosti BiH" nije državni praznik za Srpsku koja će i dalje slaviti 9. januar - Dan Republike.

On je, tokom posjete Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji, naglasio da je 1. marta 1992. godine dana kada je razgrađena BiH.

"To slave oni koji su tada pokušali da nas otjeraju sa ovih prostora, da nam ukinu pravo glasa, koji su nas preglasali, a sada se na neki način zalažu za BiH u kojoj i mi treba da se osjećamo dobrodošli i svoji na svome. Izvinite, meni se nešto tu ne slaže", rekao je Višković novinarima.

On je pozvao predstavnike FBiH da dobro razmisle o tome.

"Što se nas tiče, neka slave 1. mart. Mi ćemo slaviti 9. januara. Samo što postoji jedna velika razlika - mi slavimo 9. januar iz budžeta Republike Srpske, a oni 1. mart slave iz zajedničkog budžeta u koji novac daju i Republika Srpska i poreski obveznici Srpske", ukazao je Višković.

U dijelu Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. mart se obilježava kao "dan nezavisnosti BiH", dok se ovaj datum u Republici Srpskoj ne slavi.