Premijer Republike Srpske

Višković: Vlada će podržati izgradnju duhovnog centra u Mrkonjićima FOTO

  • 08.02.2019. 15:37

Premijer Republike Srpske Radovan Višković istakao je danas u Trebinju da će Vlada Srpske učiniti sve što je u njenoj mogućnosti da u predviđenom roku bude izgrađen kompleks duhovnog centra u selu Mrkonjići u Popovom polju.

Višković je, nakon predstavljanja idejnog rješenja duhovnog centra u selu Mrkonjići, rekao da je ponosan što je premijer u vrijeme kada će ovaj kompleks dobiti svoju punu ulogu kao duhovno mjesto i to, prvenstveno, zahvaljujući donaciji Vlade Srbije od 800.000 KM.

"Zajednički, vlade Srpske i Srbije, finansiraće prvu fazu radova koja se odnosi na sam hram u Mrkonjićima. Uskoro će biti i zajednička sjednica dvije vlade, a jedno od pitanja će biti i kompletan završetak ovog projekta", naveo je Višković.

On je istakao da vjeruje da će i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije u cijelosti podržati ovaj projekat.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje grada Trebinja Marko Rikalo istakao je da je u srednjoročnom planu kapitalnih investicija predviđeno da ovaj projekat u potpunosti bude završen do 2022. godine.

"U narednih nekoliko dana biće raspisan tender za izgradnju duhovnog centra u Mrkonjićima", naveo je Rikalo.

Građevinski inženjer Vladimir Samardžić iz firme "Kontura", koja je autor idejnog rješenja, rekao je da projekat ispunjava primarne ciljeve kao što su svakodnevno bogosluženje, misionarski rad, prijem hodočasnika, proslavljanje praznika.

On je istakao da se u projektu može izdvojiti nekoliko značajnih objekata.

"To su kompleks objekata koji će se graditi uz Crkvu Svetog Vasilija, vidikovac koji se nalazi iznad crkve, parohijski dom koji, palionica za svijeće, pješačke staze i parking prostor", pojasnio je Samardžić.

Predstavljanje idejnog rješenja duhovnog centra u Mekonjićima organizovano je u okviru Šestog naučnog skupa "Teologija u javnoj sferi".