Uspješni projekti

Višković: Vlada će nastaviti podržavati Laktaše

  • 01.02.2019. 14:16

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da će Vlada nastaviti da podržava Laktaše, podsjetivši da je lani odobreno 2,5 miliona KM za realizaciju različitih projekata u ovoj opštini, od kojih je polovina uspješno završena.

Višković je rekao novinarima, nakon sastanka sa načelnikom Laktaša Rankom Karapetrovićem, da će posjetiti sve opštine i gradove u Srpskoj kako bi se vidjelo šta je urađeno na sprovođenju projekata i kako bi se eventualno ponudila pomoć. 

On je ocijenio da su i lokalne zajednice uočile nepravilnosti u naplati poreza na nepokretnosti, jer neki objekti u tim mjestima nisu prijavljeni ili su prijavljeni na znatno manju kvadraturu. 

"Razgovaraću sa rukovodstvom Poreske uprave u vezi sa rješavanjem tog problema. Laktaši od tog poreza ubiru oko milion KM. Ako bi ljudi zaista plaćali taj opštinski porez u skladu sa imovinom koju imaju, on bi Laktašima donio dva puta više novca", rekao je Višković. 

On je naveo da ove devijacije moraju da budu otklonjene kako bi se svi poreski obveznici doveli u ravnopravan položaj. Time bi, kaže premijer Srpske, lokalne zajednice došle do više prihoda, a smanjio bi se pritisak na republički budžet. 

"To je potrebno jer postoji primjer da čovjek proizvodnu halu površine 2.500 metara kvadratnih uopšte nije prijavio. Ona se vodi kao livada i tako je oslobođena poreza. Dakle, to se mora otkloniti, jer slične probleme imaju i druge lokalne zajednice", rekao je Višković i dodao da će u okviru Saveza opština i gradova Republike Srpske biti kandidovano pitanje u vezi sa raspodjelom novca Laktašima od povrata od PDV-a. 

Načelnik Laktaša Ranko Karapetrović zahvalio je Viškoviću za interesovanje za probleme ove opštine koji treba da budu rješavani. 

"Pričali smo kako da ujednačimo kriterijume na planu finansiranja opština i unaprijedimo stanje u tom smislu. Projekti koje je Vlada finansirala - vrtić u Aleksandrovcu i ambulanta u Slatini se završavaju i radovi idu predviđenom dinamikom. Nadam se da je premijer Višković zadovoljan našim učešćem u tim radovima", rekao je Karapetrović. 

On je dodao da treba raditi na sanaciji lokalnih puteva u opštini i izgradnji priključaka na auto-puteve, dodajući da kriterijum raspodjele novca opštinama od PDV-a, osim broja stanovnika, treba da bude i stepen privrednog razvoja. 

"Mi smo 2008. godine imali prihod od PDV-a od gotovo 12 miliona KM, a sada je negdje sedam miliona KM", rekao je Karapetrović.  

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.