Predsjednik Vlade Republike Srpske

Višković: Vlada će nastaviti da pomaže Šamac

  • 11.03.2020. 16:56

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Šamcu da će Vlada nastaviti da pomaže ovoj opštini, u koju je od 2006. godine uloženo 80 miliona KM po raznim projektima, uz još 20 miliona KM kredita Investiciono-razvojne banke.

"Vlada Republike Srpske će kao i do sada pomagati Šamac. Opština će u narednom periodu imati dobru poziciju za ekonomski razvoj, za ostanak ljudi", istakao je Višković.

On je naveo da je danas sa rukovodstvom opštine Šamac, na čelu sa načelnikom Đorđem Milićevićem, razgovarano o planovima, navodeći da je prioritet Vlade Srpske izgradnja auta-puta od Doboja prema Rači i Beogradu.

"Postojala je mala doza nerazumijevanja kod lokalnog stanovništva zato što je išla prvo etapa od Brčkog prema Rači. Vjerovatno ćemo već na sljedećoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske ići sa planom parcelacije i svim što je potrebno za ovu dionicu dalje od Brčkog, pa sve do Vukosavlja", naveo je Višković.

On je naglasio da je ovo veoma važno za opštinu Šamac zbog dva razloga.

"Ovaj auto-put, ne samo što će ovu lokalnu zajednicu pozicionirati u regionalne i svjetske okvire, i povući investitore, već će ona biti jedna od maloborojnih koja će imati i sa lijeve i sa desne strane u neposrednoj blizini auto-put, što će biti dodatna šansa za razvoj", naveo je Višković.

On je podsjetio da je često u javnosti proteklih godina bila kritikovana odluka Vlade Republike Srpske o gradnji auto-puteva, te istakao primjer Gradiške i Prnjavora - u kakvoj su poziciji danas zahvaljujući auto-putu.

"Danas u opštini Prnjavor imate dvije poslovne zone unaprijed rasprodate i desetak investitora koji su spremni da ulažu i tamo otvaraju proizvodne kapacitete, tako da već lokalna zajednica dolazi u situaciju da nema dovoljno radne snage koja će pratiti sve te investicije", rekao je Višković.

On je dodao da je danas sa načelnikom Šamca razgovaro i o značajnom projektu za ovu lokalnu zajednicu, o izgradnji ulice cara Dušana, koja je dio regionalnog put Modriča-Šamac.

"Dogovorili smo da lokalna zajednica uradi infrastrukturu, a završne slojeve radiće Vlada Srpske posredstvom preduzeća `Putevi Republike Srpske`. I to će biti naš doprinos ovoj lokalnoj zajednici", naglasio je Višković.

Načelnik opštine Šamac Milićević rekao je Srni nakon sastanka da je dobio uvjeravanje da će Vlada Srpske nastaviti da podržava ovu opštinu, te da je sa premijerom razgovarao o problemima sa kojima se suočava lokalna zajednica i razvojnim planovima.

Milićević je zahvalio Vladi Srpske za pomoć u infrastrukturnim projektima, te napomenuo da je u prošloj godini za te namjene izdvojila 400.000 KM.

"Tu su i određeni podsticaji sa nivoa Republike i ono što sa našim lokalnim podsticajima doprinosi boljem poslovnom ambijentu", naglasio je Milićević.

On je naveo da je na sastanku bilo riječi i o izgradnji dionice auto-puta od Brčkog prema Vukosavlju.

"Znatan dio te dionice prolazi kroz opštinu Šamac, što će osim postojećeg auto-puta, za ovo područje značiti dodatni priliv investicija", dodao je Milićević.

Milićević kaže da je premijeru Srpske prenio šta je opštinski menadžment u proteklom periodu uradio sa aspekta privlačenja investicija i podsticaja u privredi.