Predsjednik Vlade Republike Srpske

Višković u Semberiji: Poljoprivrednici mogu da računaju na pomoć Vlade

  • 13.08.2020. 19:16

Odluka Vlade da se ide u interventni otkup tovne junadi i svinja predstavlja spas za uzgajivače. Kažu to u Mesnoj industriji "ZP-komerc" iz Bijeljine. U njihove potencijale i namjere lično se uvjerio i predsjednik Vlade Srpske, resorni ministar i delegacija grada Bijeljine. Ovo je jedino preduzeće u Srpskoj koje ima sertifikat za izvoz mesa u Tursku.

"Prije dolaska u Bijeljinu razgovarao sam sa ministrom Košarcem, iz Savjeta ministara. On će doći ovdje u narednoj sedmici. očekujemo da se pojave i kupci iz Turske koji će već u narednom periodu da bude omogućen izvoz junećeg mesa na tursko tržište. Međutim, nas u Republici Srpskoj više zanima da omogućimo našim građanima, našim prerađivačima da imaju dovoljne količine domaćeg mesa", rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske. 

"Ovdje je velika pomoć uzgajivačima živih životinja, pošto sam ja i klaoničar i uzgajivač i prerađivač. Najmanji profit i najmanji interes od ovoga će imati klaoničari, ali, kao proizvođač i uzgajivač bez ovoga ne bi mogli rješiti svoje probleme", istakao je Ljubiša Rosić, direktor Mesne industrije "ZP komerc" Bijeljina.  
 
Premijer je posjetio i farmu poljoprivrednog proizvođača Slobodana Petrića u Donjem Magnojeviću kod Bijeljine. Mjere Vlade značajno će pomoći domaćim proizvođačima i prerađivačima da sačuvaju svoju proizvodnju, rekao je Višković. 

"Mi ćemo pratiti ovu situaciju u narednim mjesecima i narednom periodu i svakako ćemo intervenisati i u narednom periodu ukoliko se zato ukaže potreba", naglasio je Višković. 

U bijeljinskoj "Savi" su spremni da otkupe i prerade sve viškove domaćeg povrća. Svim poljoprivrednim proizvođačima, bez obzira imali ugovor ili ne, biće omogućeno da predaju svoju robu, kažu u "Savi". 

"Pozdravljam odluku Vlade Republike Srpske, na prijedlog resornog ministarstva za stimualciju, odnosno podsticaj prehrambenoj industriji, ne Sava Semberija nego kompletnoj prehrambenoj industriji Republike Srpske", istakao je Stevo Filipović, direktor "Sava" Bijeljina.

"Što se tiče otkupa, ja sam rekao i ponovo ponavljam - plasman proizvoda je siguran i ljdui su spremni sve ono što proizvedemo da otkupe. Sad je stvar do nas koliko ćemo mi da uradimo", Mladen Mitrović, povrtlar Donje Crnjelovo. 

Premijer Višković je posjetio i kompaniju "Alumina" u Zvorniku, gdje je razgovarao sa predsjednikom Upravnog odbora Milom Matićem i menadžmentom, kao i sa stečajnim upravnikom Fabrike glinice "Birač".  
Kompanija "Alumina", bez obzira na pandemiju virusa korona, uspješno posluje - broj radnika koji je radio prije korone i sada je isti, nije bilo otpuštanja, nešto je manja proizvodnja od planirane, ali dovoljna da fabrika nije u gubitku, rekao je Višković. 

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм