Predsjednik Vlade Republike Srpske

Višković: U 2020. godini realizovati dogovorene projekte

  • 10.01.2020. 19:37

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izrazio je nadu da će tokom 2020. godine mnoge stvari biti rješavane brže i lakše jer je izabran novi saziv Savjeta ministara, te obavljeni pripremni sastanci na kojima je dogovoreno da će biti održavane zajedničke sjednice vlada u BiH.

"Nadam se da ćemo u 2020. godini brže, bolje i lakše rješavati ono što nas je sputavalo u prethodnoj godini. Nadam se realizaciji projekata koji su ispregovarani sa međunarodnim finansijskim institucijama i prošli sve procedure u Republici Srpskoj, a bili blokirani u Parlamentarnoj skupštini BiH i Savjetu ministara", rekao je Višković za Radio-televiziju Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Višković je kao primjer naveo činjenicu da 150 miliona evra čekalo za realizaciju faze dva obilaznicu oko Doboja na Koridoru "Pet ce".

On je rekao da sada ne vrijedi kukati za vremenom koje je prošlo jer bi za takav projekat, da se realizuje u susjednim zemljama, već bio izabran izvođač radova.

"U Republici Srpskoj u 2020. godini planiramo da imamo milijardu KM investicija, a riječ je o projektima u energetici koji traju od tri do pet godina. Naša želja je da u 2020. godini krenemo brže u investicioni ciklus jer će biti više radnih mjesta, rast plata i standarda", rekao je Višković nakon božićnog prijema koji je u Istočnom Sarajevu organizovao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Predsjednik Vlade Republike Srpske izrazio je nadu da bi u 2020. godini rast bruto domaćeg proizvoda mogao da pređe stopu od četiri do pet odsto, što bi u takvim okolnostima bilo vidljivo običnom građaninu.

Višković je naglasio da se može očekivati rast, osim u slučaju nepredviđenih okolnosti kao što bi bio eventualni sukob na Bliskom istoku.

"Sukob SAD i Irana doveo bi do drastičnog povećanja cijena goriva, što ne ide u prilog nikome u BiH. Nadam se da će se ti problemi prevazići dogovorima", rekao je Višković.

Kad je riječ o održavanju sjednica Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu i Brčko distriktu, Višković je podvukao da institucije Srpske podjednako razmišljaju o svim gradovima.

"Imamo administrativni centar Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu i normalno je da su prisutni ministri i da ćemo organizovati sjednice Vlade, te imati sastanke sa privrednicima. Ista će praksa biti i u Brčko distriktu gdje imamo kancelariju i dogovor da svakog mjeseca po jedan ministar bude prisutan u Brčkom", dodao je Višković.