Nastavljena sjednica NSRS

Višković: Tužilaštvo da kaže šta se dogodilo sa Davidom Dragičevićem

  • 02.07.2018. 18:16

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je nakon redovne pauze raspravom o izvještaju Anketnog odbora s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića.

Na zahtjev Vlade Srpske povučeno je sedam prijedloga zakona sa dnevnog reda, a Skupština je odobrila da prvo bude razmatran Izvještaj Anketnog odbora o okolnostima smrti Davida Dragičevića. Ovakav potez iz Vlade iznenadio je opoziciju. Pauzu je prvo zatražio predsjednik Anketnog odbora i PDP-a Branislav Borenović, a potom je još jednu pauzu zatražila i SDS.

Pred podnošenje ovog zahtjeva, u Skupštini je nakratko bio i predsjednik Republike Milorad Dodik.

Izvještaj Anketnog odbora sa sedam zaključaka, sumiran nakon mjesec dana rada, obrazložen je na 323 strane. Na osnovu izjava saslušanih, Odbor smatra da postoje osnovi sumnje da je David Dragičević ubijen i od Tužilaštva očekuje da se odredi po tom pitanju.

Smatrajući da su tužioci učinili niz propusta, od Narodne skupštine traže da uputi inicijativu VSTS-u o pokretanju disiplinskog postupka i utvrđivanja odgovornosti.

"Anketni odbor traži da nadređene institucije, zbog niza propusta, utvrde odgovornost ministra unutrašnjih poslova, direktora Policije i Zavoda za sudsku medicinu, te da donese odluke o razrješenju ovih lica, kao i svih koji su svojim činjenjem ili nečinjenjem doprinjeli tome", istakao je Branislav Borenović, predsjednik Anketnog odbora.

Ovakav izvještaj podržala su četiri od pet članova - suzdržan je bio SNSD-ov Drago Kalabić. Ističe da kvalifikacije o ubistvu može dati isključivo Tužilaštvo.

Smatra da je Odbor imao vrlo malo sati aktivnog rada, te je tražio da se rad Odbora produži za 30 dana. Odbijen je i njegov zahtjev da se saslušaju i glavni republički tužilac i predsjednik VSTS-a.

"To su ključni ljudi i karike koji su morali pred Anketnim odborom dati odgovore i to bez da se ulazi u detalje istrage, nego da funkcionalno odgovore zašto ova sramota zvana Tužilaštvo funkcioniše ovako i zašto nas je svojim neradom i ćutanjem dovelo do toga da mi danas raspravljamo o nečemu za šta nismo nadležni i nismo moćni da damo rješenje", rekao je Drago Kalabić, poslanik SNSD-a, član Anketnog odbora.

Kalabić je dodao da su članovi Anketnog odbora postavljali nestručna pitanja i da se većina odnosila na detalje istrage. Zaključci su, tvrdi, doneseni upravo na osnovu takvih pitanja. Sa ovim se nije složio jedan od članova Odbora.

"Možda jesmo nestručni, ali nismo ludi. Na osnovu takvih pitanja, dobili smo kontradiktorne odgovorne", kaže nezavisni poslanik  Goran Đorđić.

SNSD-ov Radovan Vuković smatra da bi oba bloka trebalo da usaglase jedan zajednički zaključak.

"Slijedeći ove zaključke, šta je tu bitnije? Da se Tužilaštvo hitno izjasni i kazni počinioce ili da smijenimo ministra unutrašnjih poslova? Mislim da ne treba ići u tom pravcu, mislim da treba da tražimo od Tužilaštva da kaže šta se dogodilo", rekao je poslanik SNSD-a Radovan Višković.

U parlament je došao i Davor Dragičević, otac stradalog Davida. Službenicima je predao pisma za sve poslanike, od kojih očekuje da jednoglasno usvoje izvještaj Anketnog odbora, a od Okružnog tužilaštva da slučaj što prije okvalifikuju.

U nastavku sjednice biće razmatran i izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za 2017. godinu, Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za period 2017. godinu, te izvještaj Komisije za koncesije Republike Srpske o radu i finansijski izvještaj za 2017. godinu. 

Pred poslanicima su i izvještaj Ombudsmana za djecu za 2017. godinu, izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH za 2017. godinu i informacija o odlukama o pomilovanju u prošloj godini.