Šef Kluba poslanika SNSD-a u NS RS

Višković: Srpska želi samo istinu kada je riječ o dešavanjima u Srebrenici

  • 14.08.2018. 15:01

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković istakao je danas da Republika Srpska želi samo istinu kada je riječ o ratnim dešavanjima u Srebrenici.

Višković je naglasio da je cilj bio da se u parlamentu Srpske dođe do političkog konsenzusa o pitanjima koja se tiču građana Srpske i regije Podrinje. 

"Nijednog momenta niko ni u jednoj rečenici nije imao namjeru da nešto negira, sakrije i umanji, ali isto tako nemamo namjeru da nešto veličamo. Želimo istinu i svima u BiH poručujemo da nas interesuje samo istina", rekao je Višković u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

On smatra da mora biti odbačen izvještaj o Srebrenici da bi se došlo do istine, pravde i pomirenja. 

"Interesuje nas stradanje svih žrtava bez obzira na vjeru i naciju, ali i da odgovaraju svi koji su počinili zločine. Nedopustivo je da nakon 20 godna od ratnih dešavanja u BiH pred izbore dolazimo do ratnohuškačke retorike. Nama trebaju mir, prosperitet, nova radna mjesta, evropska i svjetska budućnost", dodao je Višković. 

On je na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj se razmatra informacija o izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, izrazio zadovoljsvo što je postignut konsenzus u republičkom parlamentu, dodajući da je ovo istorijski trenutak za Srpsku. 

"Nikada nismo imali namjeru da bilo koga klevetamo i tražimo bilo čiju odgovornost zbog izvještaja o Srebrenici koji je sačinjen prije 14 godina, jer su u tadašnjoj Komisiji radili pod velikim pritiskom. Veoma je upitno cijelo vrijeme i što su pojedinci iz sudova pokušali da izvještaj koriste u određenim predmetima kao dokaz protiv ljudi koji su se našli na području Srebrenice 1995. godine", kaže Višković. 

On je napomenuo da će nezavisna međunarodna komisija na osnovu relevantnih činjenica sačiniti kvalitetan izvještaj.