Premijer Republike Srpske

Višković: Srpska neće podleći uslovljavanjima

16:43, 14.08.2020.
Izvor: Srna
Premijer Republike Srpske Radovan Višković poručio je danas da Srpska neće podleći uslovljavanjima bilo koga, pa ni EU, da zarad neke finansijske pomoći uruši nadležnosti koje joj po Ustavu pripadaju i mehanizam koordinacije.

"Ne mogu nas dovoditi u poziciju da biramo između pomoći EU i opstanka Republike Srpske. Uvijek ćemo biti opredijeljeni za Republiku Srpsku", rekao je Višković novinarima komentarišući navode u federalnim medijima da je Srpska "krivac" što BiH ne može da dobije 250 miliona evra pomoći od EU za rješavanje posljedica epidemije virusa korona.

On je naveo da je od 650 pitanja, koja je poslala Evropska komisija, usaglašeno više od 600, te da je sporno ostalo 14, koja se mogu riješiti jedino dogovorom.

"U mišljenju Evropske komisije ima nekih pitanja koja u ovom momentu nisu prihvatljiva za Republiku Srpsku. Ne možemo dozvoliti da se ukine entitetsko glasanje zato što neko želi da nam pomogne ili nepomogne", rekao je Višković.

On je istakao da Srpska neće ispunjavati bilo čije "muzičke želje", jer bi to značilo da treba da se odrekne nekih svojih nadležnosti.

Višković kaže da je prilikom razgovora sa predstavnicima EU iznio jasan stav srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, Vlade i svih institucija Republike Srpske.

"Pozivam predstavnike EU i Evropske komisije, kao odgovorne ljude, da ne ucjenjuju Srpsku sa tom pomoći. Nije to korektno. Ako je pandemija zahvatila Evropu, cijeli svijet, pa time i Balkan, Republiku Srpsku i BiH, onda bi bilo korektno da se ponašaju kao Međunarodni monetarni fond (MMF), rekao je Višković.

On kaže da je MMF, koji je bio na udaru mnogih kritika, bio najkorektniji za vrijeme epidemije virusa korona i odobrio sredstva BiH, a time i Republici Srpskoj, bez ikakvih uslova.

"Pozivam EU da, ukoliko želi da pomogne građanima BiH i Republike Srpske kao što priča, onda da to ne uslovljava", poručio je Višković.

On je naglasio da je Republika Srpska uvijek bila i biće za razgovor i dogovor, te ukazao da treba primijeniti mehanizam koordinacije.

Višković je rekao da Republika Srpska trpi štetu zbog BiH 25 godina i da svima treba da bude jasno da nikada neće biti prihvaćene stvari koje idu na štetu Republike Srpske.