Predsjednik Vlade Republike Srpske

Višković: Srpska će vječno pamtiti dobročinstva i pažnju patrijarha Irineja

  • 20.11.2020. 10:40

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, povodom upokojenja Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja, uputio je telegram saučešća Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve, svim arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vjernom pravoslavnom srpskom narodu.

- Duboko sam ožalošćen viješću o upokojenju Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja. Odlaskom patrijarha Irineja Srpska pravoslavna crkva i srpski narod ostali su bez velikog duhovnog oca, koji je u teškim vremenima sigurno i mudro vodio vjerujući narod i crkvu kroz sva iskušenja - navodi se u telegramu.

Višković je naglasio da će duhovna snaga i mudrost patrijarha Irineja i njegovo predano služenje Bogu i srpskom narodu ostati kao najsvjetliji primjer da nas nadahnjuje i da nam bude putokaz kako da sačuvamo jedinstvo i duhovnost našeg naroda.

- Srpski narod iz Republike Srpske vječno će pamtiti sva dobročinstva i pažnju koju je Njegova svetost poklanjala našem narodu i obasjavala put mira, ljubavi i sloge. U ime Vlade Republike Srpske i svoje ime, Svetom arhijerejskom sinodu, svim arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vjernom narodu upućujem izraze najdubljeg saučešća - navodi se u telegramu saučešća predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej preminuo je jutros od posljedica virusa korona.