Predsjednik Vlade Republike Srpske

Višković: Rusija štiti interese Srpske, Lavrov poslao jasnu poruku

  • 17.12.2020. 20:52

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je večeras da bi Republika Srpska trpila znatno veću štetu nego što trpi da njene interese ne štiti Ruska Federacija.

Višković je naglasio da je Republika Srpska jako zahvalna Rusiji za sve što radi na zaštiti interesa Srpske u Savjetu bezbjednostu UN i u Savjetu za sprovođenje mira u BiH.

Premijer Srpske je napomenuo da je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, tokom nedavne posjete Republici Srpskoj i BiH, poručio da podržava Dejtonski mirovni sporazum i BiH u okviru tog sporazuma, a u okviru toga je i Republika Srpska, koja je ustavna kategorija.

"Lavrov je poslao poruku da dalju sudbinu BiH trebaju da kreiraju narodi koji žive u BiH i da je krajnje vrijeme da se BiH oslobodi protektorata", podsjetio je Višković za RTRS.

Komentarišući odbijanje članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića da se sastanu sa Lavrovom, Višković je rekao da štetu zbog toga neće trpjeti Rusija, ni Lavrov, već građani BiH.

Višković je podsjetio da BiH duguje više od 100 miliona evra za isporuku ruskog gasa i da se kompletno Sarajevo snabdijeva gasom koji dolazi iz Rusije.

Premijer Srpske je naveo da takvim postupkom Džaferović i Komšić najviše govore sami o sebi, da je time napravljen politički gaf koji nije zabilježen u novijoj istoriji, te podsjetio da je u komentarima u vezi sa ovim slučajem jasno rečeno da njih dvojica ispunjavaju nečije želje i da je to potvrda protektorata BiH.

Višković je rekao da je nakon 25 godina od uspostavljanja mira na ovim prostorima i formiranja dejtonske BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda došlo vrijeme da sudbinu BiH kreiraju domaći političari, bez miješanja bilo koga sa strane.

Međutim, ocijenio je Višković, posljednja dešavanja govore da je BiH daleko od toga, te istakao da će sudbina BiH biti sve upitnija dok god se neko bude uplitao sa strane.

Komentarišući želje bošnjačkih zvaničnika za unitarnom BiH, Višković kaže da i Republika Srpska želi nešto drugo, ali da je rješenje negdje između i oko čega se može postići dogovor domaćih zvaničnika bez uplitanja međunarodne zajednice i favorizovanja bilo kojeg naroda.