Premijer Srpske sa Sirilom Milerom

Višković: Prioritet reforma zdravstvenog sistema

16:58, 08.05.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Premijer Republike Srpske Radovan Višković istakao je danas u Sarajevu da su ključni prioriteti Vlade Srpske reforme zdravstvenog sektora i javnih preduzeća i da od Svjetske banke očekuje dodatni angažman u tehničkoj pomoći i finansijskoj podršci.

Višković je u razgovoru sa potpredsjednikom Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju Sirilom Milerom i direktorom ove institucije za BiH i Crnu Goru u regionu Evrope i centralne Azije Emanuelom Salinasom zahvalio za dosadašnje projekte koji su uz podršku Svjetske banke realizovani u Srpskoj ili je njihova realizacija u toku, kao i na spremnosti da u potpunosti podrži prioritete Srpske. 

Na sastanku je naglašeno da su postignuti značajni rezultati u svim reformskim oblastima, a kao pozitivni primjeri navedeni projekti oporavka od poplava, energetske efikasnosti, te podrške zapošljavanju, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću. 

Sagovornici su ocijenili da je restrukturisanje "Željeznica Republike Srpske" jedan od najuspješnijih projekata Svjetske banke i da može da posluži kao odličan primjer za druga javna preduzeća. 

Reforma Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, kao komponenta projekta bankarskog sektora, u vrhu je prioriteta Vlade Srpske i očekuje se da u prvoj polovini ove godine radna grupa Vlade i misija Svjetske banke predlože najbolje rješenje. 

Miler je izrazio spremnost da Svjetska banka sa Vladom Republike Srpske radi na zacrtanim reformskim pravcima, navodeći da se u potpunosti uklapaju u Strategiju partnerstva Svjetske banke sa BiH i Republikom Srpskom, koja se zasniva na tri oblasti - povećanje efikasnosti javnog sektora, kreiranje uslova za ubrzanje rasta privatnog sektora, te izgradnja otpornosti na prirodne katastrofe, navodi se u saopštenju.