Predsjednik Vlade Republike Srpske

Višković: Priča o poskupljenju struje apsolutna laž

  • 26.09.2019. 12:10

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da priča o poskupljenju električne energije, o čemu govori opozicija i najavljuje proteste, predstavlja apsolutnu laž.

"Struja za 86 odsto potrošača, čija potrošnja ne prelazi 500 kilovata mjesečno, neće poskupjeti dok traje mandat ove Vlade. A ostali će biti predmet razmatranja", rekao je Višković.

On je naveo da za svako poskupljenje moraju biti stvoreni tehnički i ostali uslovi, dodajući da treba mijenjati i određene zakone da bi bila povećana cijena.

"O tome odlučuje Narodna skupština i ova opoziciona priča je čisto politikantstvo. Kako možete pozvati građane na proteste o nečemo što nije u najavi, a to je poskupljenje struje", rekao je Višković tokom skupštinske rasprave o Nacrtu zakona o električnoj energiji.

On je poručio opozicionarima da će struja možda poskupjeti za dvije, pet godina, ali da ne traže od njega da kaže kada će se to desiti.

Višković je rekao da se u vezi sa cijenama struje rade stručne analize.

"Spreman sam da podnesem bilo koju sankciju kada nađete da sam rekao da će struja poskupjeti od tog i tog datuma, da će poskupjeti 10 ili 70 odsto i da će platni razredi biti toliki i toliki... Nisam to rekao", ponovio je Višković.

On je rekao da su preliminarne analize pokazale da 86 odsto domaćinstava nema veću potrošnju od 500 kilovata mjesečno, dok kod 14 odsto ona doseže i do 2.000 kilovata.

"Luksuz je u tom smislu svugdje u svijetu odvojen od osnovnih životnih potreba", rekao je Višković povodom najave pojedinih predstavnika opozicije da će organizovati proteste zbog, kako su naveli, povećanja cijena električne energije za domaćinstva.