NS RS

Višković poslanike pozvao na jedinstvo

  • 18.09.2019. 21:27

Premijer Republike Srpske Radovan Višković pozvao je večeras poslanike opozicije u Narodnoj skupštini da se pridruže inicijativi za smjenu potpredsjednika skupštine Senada Bratića, te da se javnosti kaže da ovo nije politička pobjeda SNSD-a već legalni odgovor na Programsku deklaraciju SDA.

"Svi koji govore da nema nikave razlike između sadašnje Programske deklaracije SDA i deklaracije koju je ova partija usvojila prije 10 godna griješe, jer je razlika suštinska i velika. Razlika je u tome što se u ranijim deklaracijama SDA zalagala za republiku BiH i građansku državu kroz promjene ustavnog uređenja. Promjene ustavnog uređenja ne može biti bez saglasnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda i zato nas to nije brinulo", rekao je Višković na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Međutim, kaže Višković, sada je "republika BiH" proklamovana u programskim ciljevima SDA, organizovana na principu tri nivoa vlasti - regionalni, opštinski i državni.

"Znači ovo nema veze sa prudskim sprozumom. Zato je iz Srpske došao ovakav zahtjev i odgovor. Skoro da nema razlike u stavu o navedenom dokumentu svih političkih partija iz Srpske. Za ovo nam je neophodno potpuno jedinstvo", dodao je Višković.

On kaže da se ispostavilo da je Bratićeva ostavka dostavljena na protokol Narodne skupštine, ali nakon što je zakazana posebna sjednica.

"Zato ništa ne znači za ovu sjednicu. Niko ništa ne krije i ne vidim nijedan način da se optužujemo za bilo šta u raspravi o ovoj temi", kaže Višković.

On je naglasio da je srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik imao sinoć sastanak sa liderima PDP-a i SDS-a, a u predstojeću subotu je zakazan sastanak u Srbiji na najvišem nivou na kome će biti riječi o svim važnim pitanjima.

"/Lideru SDS-a/ Mirku Šaroviću je sinoć ponuđeno da SDS izađe iz vlasti na nivou BiH, a da SNSD ne uđe u vlast. To nije prihvaćeno i zvanično je rečeno i kada bi htjeli da to uradimo ima jedan koji neće i bio bi problem", naveo je Višković.

Nakon toga, kaže on, bila je varijanta da partije zajedno djeluju u oba parlamenta.

"Rečeno je da ne može ni to. Takođe, rečeno je da će razgovori biti nastavljeni o čemu javnost neće biti obaviještena, a onda je nakon sastanka sve objavljeno", rekao je Višković.

Višković je kategoričan da sve političke partije moraju imati jedinstven stav da bi Srpska bila sačuvana.

"Nadam se da ćemo nakon sastanka u Srbiji postići kompromis kako da djelujemo u budućnosti, jer je ovo ozbiljno pitanje za nas i udar je na Srpsku. Ima mnogo skrivenog u dokumentu SDA i to je veliki problem", kaže Višković.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić tvrdi da vlast želi od svega da napravi predstavu, jer nije htjela da razgovara sa opozicijom o smjeni Bratića.

"Jesmo za razgovor o svim pitanjima, posebno o onim koji se odnose na odlazak građana, ali i o ekonomiji i činjenici da institucije Srpske ne plaćaju poreze", rekao je Stanić.

Poslanik PDP-a Dragan Galić tvrdi da je SNSD bio protiv smjene Bratića, kada je to tražio PDP.

"Zašto tada niste glasali za našu inicijativu, a danas kao branite interese Republike Srpske", rekao je Galić.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок