Mrkonjić Grad

Višković: Podrška rekonstrukciji Gradskog stadiona i izgradnji poslovne zone

  • 02.10.2019. 14:14

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će Vlada Srpske podržati rekonstrukciju Gradskog stadiona i izgradnju infrastrukture u poslovnoj zoni u Mrkonjić Gradu, ističući da će ova opština i Vlada i dalje dobro sarađivati u svim projektima od interesa za lokalnu zajednicu.

Višković je, nakon sastanka sa načelnikom opštine Mrkonjić Grad Divnom Aničić i rukovodstvom Fabrike za proizvodnju silicijum metala "R-S silikon" u Bjelajcu, naveo da je razgovarano o lokalnim projektima koji su dijelom finansirani sredstvima Vlade i pomoći Srbije.

"Ovo je jedna od uređenih lokalnih zajednica koja nema posebnih problema. Razgovarali smo o tome šta je značajno uraditi za Mrkonjić Grad u narednih godinu dana, šta planiraju i gdje bi Vlada trebalo da pomogne", dodao je Višković.

On je istakao da je Fabrika "R-S silikon" u Bjelajcu značajan privredni subjekat za lokalnu zajednicu i Republiku Srpsku, te da je na današnjem sastanku razgovarano o tome kako im Vlada može pomoći da razmišljaju o proširenju proizvodnih kapaciteta i većem broju zaposlenih.

"Trenutno imaju nekih problema na svjetskom tržištu, jer je riječ o berzanskoj robi koja ima neke oscilacije u određenom momentu", naveo je Višković.

On je rekao da su iz ove fabrike izrazili spremnost da se obrate Vladi pri izgradnji proizvodnih kapaciteta iz sfere zelene energije u okviru vjetro i solarne elektrane.

"Vlada će im sigurno izaći u susret, spremni smo da prihvatimo ovakve investitore, da im pomognemo i da ih ohrabrimo da i dalje ulažu u Republiku, jer sa ovakvim investicijama možemo ići samo naprijed. I u narednom periodu bićemo partneri i imaće podršku institucija Srpske da razvijaju proizvodnju", poručio je Višković.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić rekla je da je, osim pomoći koja svake godine stiže iz Vlade, a odnosi se na infrastrukturne projekte, premijer obećao pomoć u rekonstrukciji Gradskog stadiona i daljoj izgradnji infrastrukture u poslovnoj zoni, budući da se do kraja godine očekuje otvaranje prve fabrike u poslovnoj zoni u naselju Podbrdo.

"Za rekonstrukciju stadiona potrebno je oko 400.000 KM i od Vlade očekujemo barem četvrtinu sredstava kao pomoć, a ostalo ćemo izdvojiti iz budžeta opštine. Slično je i sa poslovnom zonom", navela je Aničićeva.

Ona je istakla da je Fabrika "R-S silikon" u Bjelajcu značajna za Mrkonjić Grad zbog zapošljavanja, ali i zato jer su sponzori mnogih sportskih i manifestacija kulture.

Aničićeva je navela da je sa premijerom razgovarala i o privredi, sportu i kulturi.

Predsjednik uprave kompanije "Metalege", koja je vlasnik fabrike "R-S silikon" u Bjelajcu, Gvido Duzi rekao je da ne planiraju nova zapošljavanja, ali da nemaju ni viška zaposlenih.

"Opšta privreda je negativna, ali mi idemo dalje u svom poslovanju", ocijenio je Duzi.

On je dodao da ga je premijer ohrabrio podrškom za sve inicijative ove kompanije.

"Razgovarali smo o budućim mogućim investicijama, o obnovljivoj energiji. Tek smo na početku razmatranja ove ideje", dodao je Duzi.

Predsjednik Vlade Srpske prethodno je posjetio Šipovo, gdje je razgovarao sa načelnikom opštine Milanom Kovačem.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.