Sastanak Koordinacionog tima

Višković: Opadaju vodostaji rijeka

16:36, 17.05.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Banjaluci da vodostaji rijeka u Srpskoj opadaju i da se ne očekuje rast nivoa rijeke Save, što je od izuzetnog značaja.

"Pratimo vodostaj Save koji je u Gradišci na koti redovnih odbrana od poplava. Ne očekujemo rast Save jer u Hrvatskoj stagnira i ne bi trebalo da bude problema pogotovo u Semberiji zato što vodostaj ove rijeke u Srpcu stagnira", rekao je novinarima Višković nakon sastanka Koordinacionog tima Vlade Republike Srpske za praćenje stanja usljed obilnih padavina. 

On kaže da Civilna zaštita Srpske pomaže u traženju nestalog dječaka iz Federacije BiH, ali i čovjeka čiji nestanak je prijavljen. 

"U Republici Srpskoj nismo imali stradalih zahvaljujući reagovanju institucija, među kojima je i Civilna zaštita. Od izuzetnog značaja jeste što je Hidroelektrana "Bočac" kvalitetnim radom uticala da šteta bude manja na području Banjaluke i u slivu rijeke Vrbas", naglasio je Višković i napomenuo da će biti rađena uporedna analiza sa događajima iz 2014. godine. 

On je istakao da je Vlada Republike Srpske odobrila dva miliona maraka preduzeću "Vode Srpske" za saniranje nasipa i čišćenje kanala u Banjaluci, Kozarskoj Dubici, Modriči, Vukosavlju i Gradišci. 

Premijer Srpske je ponovio da će biti sačinjena analiza, da neke procedure moraju biti promijenjene, ali i da će šteta prouzrokovana poplavama biti procijenjena u narednom periodu. 

"Vlada Republike Srpske vodiće računa o izgradnji nasipa. Iz svega ovoga moramo izvući dodatne pouke i neke stvari rješavati jer imovinski odnosi ne smiju nikoga ugroziti. Primjer toga jeste ribnjak "Saničani" u Prijedoru i ukoliko bude potrebno mijenjaćemo i zakone", rekao je Višković i naveo da će o ovome Republička uprava za geodetsko i imovinsko-pravne poslove obavijestiti lokalne zajednice. 

Meteorolog Igor Kovačić rekao je da u narednom periodu neće doći do potpune stabilizacije vremenskih prilika, ali da obilnih padavina neće biti.