Premijer Republike Srpske

Višković: Odluka Ustavnog suda politička

  • 29.03.2019. 15:19

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je odluka Ustavnog suda BiH o osporavanju 9. januara kao Dana Republike Srpske, politička. Višković je naglasio da je odluka tempirana u periodu kada treba da se formira vlast u BiH, kako bi se svi bavili odlukom Ustavnog suda u narednim mjesecima, a ne formiranjem vlasti.

"Ustavni sud je nanio štetu BiH. Poziva se na članove o diskriminaciji, a diskriminacije nema. Očito je da postoje dvostruki aršini i preglasavanje. Ovo je ozbiljan atak na Republiku Srpsku. Išlo se na ukidanje grba, himne, pa sad i imena Republike Srpske. Moram da napomenem da je Republika Srpska tri godine starija od Ustavnog suda i BiH. Da se odlučivalo po pravu, apelacija bi bila odbačena. BiH ima prečih pitanja, poput nefunkcionisanja Elektroprenosa više od 15 mjeseci", istakao je Radovan Višković, premijer Republike Srpske.

Višković je istakao da kroz Narodnu skupštinu Republike Srpske treba naći način da se ispoštuje odluka Ustavnog suda, ali je naglasio da će se Dan Republike Srpske i dalje slaviti.