Republika Srpska dobila Vladu

Višković: Očekuje nas rad, rad i samo rad

  • 18.12.2018. 19:12

Nakon trinaest sati zasjedanja, izabrana je nova Vlada Republike Srpske. Iznenađenja je bilo u glasanju, kako za izbor premijera, tako i za članove Vlade.

Za izbor Radovana Viškovića glasalo je 54 poslanika i to iz SNSD-a, DNS, SP-a, Ujedinjene Srpske, Nezavisnog demokratskog kluba, Koalicije Zajedno za BiH, ali i dva samostalna poslanika iz Doboja. 

Različito je glasala i opozicija kada je riječ o predsjeniku Vlade. Samo je SDS bio protiv, dok je PDP po ovom pitanju bio suzdržan. 

Pojedini poslanici nisu glasali uopšte, iako su po zvaničnom listingu bili u skupštinskoj sali. SDS-ovi Sonja Karadžić Jovićević i Milan Tubin nisu se izjasnili. Tubinu su to simpatizeri SDS-a Prijedor i zamjerili. Poručuju da se radi o lažnom SDS-ovcu, ali i lažnom čovjeku. 

Slučajno ili ne, nikako nisu glasali ni DNS-ov Dane Malešević, ali ni SNSD-ova Nataša Kulašinac. Bez obzira na to, Radovan Višković sat nakon ponoći položio je zakletvu i stao na čelo Vlade Republike Srpske. Poručuje u naredne četiri godine imaće pune ruke posla.

"Vlada je institucija koja se bavi, svim životnim pitanjima građana Republike Srpske, ekspoze kada bi trajao i mjesec dana ne bi se mogle obuhvatiti četiri godine, ne bi se moglo obuhvatiti sve ono što će se raditi u narednom četverogodišnjem mandatu, ali ono što znam da već od danas od ujutru kada se pojavimo na radnim mjestima očekje nas rad, rad i samo rad", istakao je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS.

Kada je riječ o ministrima karte su se malo drugačije posložile. 55 poslanika glasalo je za nove ministre. Ovaj put opozicija je bila saglasna, pa su PDP i skoro čitav SDS glasali protiv. Nijemi su ponovo ostali SDS-ovi Sonja Karadžić Jovićević i Milan Tubin.   
Predomislili su se i poslanici Kolacije za BiH, pa su bili suzdržani po pitanju novih ministara osim Mije Perkunića koji je bio za. Dio Koalicije se po svemu sudeći predomislio, jer se njihov član nije našao na čelu ni jednog resora. Jedan od najvećih izazova čeka Alena Šeranića. 

"Dijelom olakšavajuća okolnost je 11 godina iskustva u ministarstvu, ali ono što će biti izazov za naredne četiri godine su stvari vezane za finansijsku stabilnost, finansijski sektor, definisanje plana mreže ali i ljudskih resursa koji je usko vezan sa ovim svim", istakao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijale zaštite u Vladi RS.

Biće posla i u jednom od novih ministarstava. Riječ je o resoru za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo. Novoizabrani ministar obećava da će prvi korak biti digitalizacija elektronske uprave, ali i društva u cjelini.

"Ja u sljedećim danima namjeravam da se posvetim analizi stanja, sva tri resora prije svega visoko obrazovanje s obzirom da je to jedan od prioriteta i Vlade i ministartva na čijem sam čelu", istakao je Srđan Rajčević, ministar naučno-tehnološkog razvoja, visokog obrazovanja i informacionog društva Republike Srpske.

O novoj Vladi analitičari još ne žele. Neki od njih kažu Vlada se komentariše tek nakon stotinu dana rada, ali ova bi mogla i nakon 50, jer je u njoj ostalo dosta starih lica. Priznaju najviše očekivanja imaju od Alena Šeranića. Pozitivne su rekacije i na izbor Duška Milunovića, s obzirom da je dugi niz godina u ministarvu rada i boračko invalidske zaštite ali i boračkoj organizaciji. Isto vrijedi i za Borisa Pašalića koji je godinama u resoru poljoprivrede.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Наша Српска (Р)

    Емисија: Наша Српска (Р)

  • 13:25 Енерго клуб (Р)

    Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће? Наш нови формат ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.