Višković o MMF-u: Srpska neće pristati na politička uslovljavanja

  • 17.12.2020. 21:33

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je za RTRS, da Republika Srpska neće pristati na politička uslovljavanja MMF-a.

"Ne možemo pristati na prenos nadležnosti koji bi bio uslovljen kreditom MMF-a. Time se od Republike Srpske traži da pristane da Centralna banka BiH uspostavi registar računa svih fizičkih lica u BiH. Za nas je to neprihvatljivo", kaže Višković, komentarišući razgovore sa MMF-om o novom aranžmanu.

Premijer Srpske je izrazio nadu da će MMF odustati od uslovljavanja, najavivši da bi tokom sedmice trebalo da bude održan novi sastanak sa predstavnicima ove međunarodne finansijske institucije.

Višković je rekao da će 2021. godina biti godina štednje, te da je i budžet koncipiran na tom principu.

Višković kaže da su u budžetu za narednu godinu napravljene uštede od 100 miliona KM.

"Doveli smo, uslovno rečeno, funkcionisanje institucija na nivo da mogu nesmetano da funkcionišu, ali uz smanjenje izdataka", ističe premijer.

Višković kaže da će, prema procjenama, pandemija virusa korona veće posljedice po privredu ostaviti u 2021. godini nego u ovoj.

"Prema procjenama ekonomista, mogli bi se vratiti na stanje sa početka 2020. godine, odnosno zabilježiti ekonomski oporavak, tek početkom 2022. godine", navodi on.

Uprkos tome, ističe Višković, neće biti smanjenja plata i penzija, već je predviđeno i povećanje penzija u januaru 2021. Riječ je o redovnom usklađivanju sa rastom plata i za te namjene predviđeno je oko 40 miliona KM.

Višković naglašava da su u budžetu za narednu godinu značajna sredstva predviđena za realni sektor.

"Prvi put se u budžet uvodi Kompenzacioni fond. Svim poslodavcima koji zaposle više radnika u 2021. godini mi ćemo vratiti poreze i doprinose, predviđena je stavka za to. Takođe, povrat poreza i doprinosa dobiće i oni koji zaposle borce sa Biroa za zapošljavanje i djecu poginulih boraca", navodi premijer Srpske.

Višković ističe da su za investicije u sljedećoj godini predviđena 44 miliona KM.

"Sredstva za investicije po drugom rebalansu budžeta za 2020. godinu iznosila su 32 miliona KM. Dakle, za narednu godinu ta sredstva su povećana i time ne stoje kritike da nema investicija", poručio je Višković.