Predsjednik Vlade Republike Srpske

Višković: Nemjerljiv doprinos poginulih boraca i civila u stvaranju Srpske

  • 15.09.2020. 13:39

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da je nemjerljiv doprinos 30.000 srpskih vojnika i civila koji su dali život za stvaranje Srpske u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

"Nažalost, još nisu svi nestali srpski borci i civili ekshumirani i identifikovani. To je, možda, najveći grijeh svih nas u Republici Srpskoj. Treba da učinimo sve na nivou svih institucija, a prije svega zajedničkih institucija BiH da se to pitanje rješava", rekao je Višković novinarima, nakon polaganja vijenca kod spomenika poginulim borcima na banjalučkom groblju "Sveti Pantelija".

Višković je rekao da su pokoljenja koja su ostala da baštine Republiku Srpsku obavezna da učine sve da se omogući porodicama da dostojanstveno sahrane svoje mrtve i da znaju gdje se nalaze njihovi grobovi.

On je ukazao na to da se nakon 25 godina od proteklog rata u Institutu za nestala lica BiH briše nacionalna odrednica kod traženja nestalih lica samo da se ne traže i ne identifikuju srpske žrtve rata.

Višković je iznio podatak da je prošle godine samo jedna žrtva srpske nacionalnosti identifikovana, dok je u vremenu kada je proces traženja nestalih Srba bio u nadležnosti Republike Srpske godišnje u prosjeku pronađeno i identifikovano oko 250 Srba i predato porodicama.

"Kao premijer Republike Srpske dajem punu podršku Republičkoj organizaciji zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila koja traži da se Institut za nestala lica BiH natjera da radi u skladu sa zakonom ili da se transformiše i da se proces traženja nestalih Srba ponovo vrati u nadležnost Republike Srpske", poručio je Višković.

Služenjem parastosa za 23.867 poginulih boraca Vojske Republike Srpske /VRS/ i 6.391 civila danas je u banjalučkom hramu Hrista Spasitelja počelo obilježavanje Dana nestalih i poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske.

Republika Srpska i dalje traga za 1.652 žrtve srpske nacionalnosti u odbrambeno-otadžbinskom ratu, dok se u tri spomen-kosturnice u Banjaluci, Nevesinju i Istočnom Sarajevu nalaze 632 ekshumirana i neidentifikovana posmrtna ostatka.

Obilježavanje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм