Smjene u javnom sektoru

Višković naredio ministrima da smanje broj zaposlenih

  • 08.03.2019. 19:13

Biće smjena u javnom sektoru. Najavio je to premijer Srpske Radovan Višković. Na kadrovskim promjenama Vlada, kaže Višković, intenzivno radi, a direktori nekih javnih preduzeća su dobili i naređenje da se potrude oko smanjenja broja zaposlenih. Isto je Višković tražio i od ministarstava i sekretarijata.

"Na prošloj sjednici tražio sam od svih resornih ministarstava da pregledaju svoje sistematizacije i da u suštini ponude za 10 do 15 odsto manje sistematizacije nego što sada imaju. Prema tome, imamo namjeru na tom fonu da radimo," rekao je Višković.

Smanjenje broja radnika u ministarstvima je, poručuje Višković prvi korak ka racionalizaciji javne uprave koju je najavio u svom ekspozeu. Poslušaćemo premijera, odgovaraju danas ministri u Vladi Srpske. Priznaju da neće biti lako, ali istovremeno i da je istina da je broj zaposlenih veći nego što bi trebalo da bude. Plan smanjenja broja radnika će, nadaju se, biti spreman vrlo brzo. 

"Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite će da smanji taj broj za 10 do 15 odsto. Ja još nisam siguran koji je to broj po sistematizaciji koji je veći od broja zaposlenih," rekao je Duško Milunović.ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske. 

"Plan je da smanjimo broj određenih radnih mjesta, ali da ih po potrebi eventualno proširujemo u onim oblastima gdje je to samo neophodno. Recimo imamo mi tu problem, naravno, i sa deficitarnim kadrovima, kao što su kadrovi iz oblasti infiormatike," kaže Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske. 

Radovan Višković je narodnim poslanicima juče rekao i da je na prošloj sjednici Vlade sa dnevnog reda skinut plan poslovanja nekih javnih preduzeća, baš zato što imaju višak zaposlenih. Za iduću sedmicu je najavio razgovor o tome sa rukovodstvom Šuma Srpske. I tada će, kaže Višković, zahtijevati da se prekomjernom zapošljavanju stane u kraj.