Forum dijaspore

Višković: Kvalitetne ideje o unapređenju saradnje

  • 31.05.2019. 15:20

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Banjaluci da je Forum dijaspore opravdao očekivanja, jer su iznesena brojna mišljenja, poruke i ideje o unapređenju saradnje sa dijasporom koje će doprinijeti razvoju Srpske, što je zajednički cilj.

"U ime institucija Republike Srpske, Vlade, predsjednika i svoje ime zahvaljujem najsrdačnije što ste učestvovali na Forumu i dali doprinos unapređenju saradnje matice i dijapore", rekao je Višković na zatvaranju Foruma dijaspore. 

On je zahvalio ljudima koji su došli iz različitih dijelova svijeta i podijelili iskustva koja mogu biti od značaja za Srpsku. 

Višković kaže da je na Forumu istaknuta važnost nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta dijaspore, što su prepoznale institucije Republike Srpske, Srpska pravoslavna crkva i nevladine organizacije. 

"Saradnjom sa predstavništima Srpske, djeci u inostranstvu biće omogućeno da izučavaju maternji jezik, istoriju i kulturu, a važno je koristiti kapacitete dijaspore s ciljem privrednog i ekonomskog jačanja Srpske", naveo je Višković. 

On je naglasio da će Vlada sa Privrednom komorom i lokalnim zajednicama raditi na privlačenju investicija gdje će okosnicu činiti privrednici koji djeluju van granica Srpske. 

"Važno je što ste pokazali spremnost i volju da budete na usluzi i da svoje kapacitete stavite na raspolaganje Republici Stpskoj. Važno je doći na strana tržišta, ali još važnije je na njima ostati", rekao je Višković. 

On je napomenuo da je neophodno precizirati način djelovanja i budućeg rada što će biti osnov strategije saradnje sa dijasporom. 

"U dokument će biti ugrađeni konkretni prijedlozi, sugestije i ideje koje smo čuli na Forumu. Potrebno je sistemsko povezivanje kapaciteta u dijaspori, mapiranje potencijala u privredi, obrazovanju i kulturi", rekao je Višković. 

On je ponovio da je opredjeljenje Vlade da pomogne Srbima u rasijanju u očuvanju nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta. 

Premijer Srpske je pozvao sve da promovišu potencijale Srpske i budu oni koji će privući investitore. 

On je zahvalio učesnicima Foruma, a posebno organizacionom odboru i napomenuo da će naredni forum biti još veći. 

Obraćanjem Viškovića završen je Drugi forum dijaspore. 

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок