Radovi u UKC Republike Srpske

Višković: Kardiohirurgija je prijeka potreba

  • 07.05.2019. 19:16

Prva kardiohirurgija u Republici Srpskoj, Institut za onkologiju, ali i unapređenje transplantacije – neki su od planova rukovodstva Univerzitetsko - kliničkog centra i Vlade Republike Srpske za naredne četiri godine. 

Gradilište i prostorije u kojima će do kraja godine biti smještena savremena kardiohirurgija obišli su danas predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković i ministar zdravlja Alen Šeranić. 

"Zaista, jedna prijeka potreba Republike Srpske je kardiohiurgija i ono što Republika Srpska sve ove godine nije imala, a nije imala kardiohirurgiju, i ja sam počastvovan da u mandatu Vlade na čijem sam ja čelu riješimo i pitanje kardiohirurgije," rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

"Zajedno sa kardiohirurgijom i postojećim angiosalama u Bijeljini, Banjaluci i onoj kojoj radimo u Foči, na neki način, uspjećemo da obezbijedimo akutno zbrinjavanje korinarnih oboljenja u Republici Srpskoj. Stvar koja je vrlo važna o kojoj smo razgovarali je pokretanje pitanja transplantacije u Republici Srpskoj, gdje je Klinički centar jedan od dijelova cijelog sistema transplantacije, prije svega onog koji se odnosi na transplantaciju sa živog donora što ćemo ove godine u potpunosti aktivirati, u saradnji sa Vojnomedicinskom akademijom iz Beograda," kaže Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. 

Plan je da se otpočne i sa transplantacijom tkiva, organa i ćelija sa mrtvih donora i to u saradnji sa Venetom i Padovom. Direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Vlado Đajić kaže da ima još planova.

"Naš plan jeste rekonstrukcija ginekologije, klinike za dječije bolesti i infektivne bolesti. Ono što je novo i ovo je prvi put da vam kažem, naš plan jeste da pravimo Institut za onkologiju. Dosta pacijenata imamo sa onkološkim oboljenjima i to će biti jedna nova zgrada i prvi put ćemo imati negdje od 50 do 70 kreveta za paliativne terepije, za pacijente koji nisu ni za kućno liječenje, ni za bolnicu," rekao je Vlado Đajić, direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske.

U planu je i izgradnja garaže sa 2.200 parking mjesta, u šta će biti uloženo oko 30 miliona KM, a  već je urađena projektna dokumentacija i raspisan tender. Od 2006. godine Vlada Republike Srpske u Klinički centar uložila je oko 350 miliona maraka.