Predsjednik Vlade Republike Srpske

Višković: Imamo potencijale za proizvodnju električne energije

  • 16.04.2019. 15:55

Predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković, naglasio je da u predstojećem periodu treba što više raditi na proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora, te da tu vidi veliku šansu za privredni razvoj Srpske i BiH.

"Mi imamo potencijale da možemo proizvoditi električnu energiju iz hidrocentrala, vjetroelektrana, sunčevih solarnih panela... Sve su to potencijali koje Republika Srpska i BiH imaju više nego mnoge evrospke zemlje", rekao je Višković u obraćanju na Energetskom samitu u Neumu.

Ona je ocijenio da je problem dinamika kojom se sve to radi.

"Najlakše je izmijeniti zakon, ali kada dođe do primjene zakona onda vidite da imate problem. Prije svega tu mislim na regulativu cijena električne energije. U ovom trenutku kada bi mi otvorili tržište električne energije u Republici Srpskoj i BiH, došli bi u poziciju da opteretimo i našu privredu i domaćinstva i sve građane", istakao je Višković.

On je naveo da bi u tom slučaju cijena električne energije imala značajan rast, te ocijenio da to treba da se uvaži i da se postupno ide u taj proces.

Kada je riječ o energetskoj efikasnosti, predsjednik Vlade Srpske je naveo da se u tom segmentu može otvoriti veliki broj radnih mjesta i uraditi dosta na uštedi električne energije.

"Ono što evropske direktive predviđaju jeste primjena obligacionih odnosa u toj sferi, a to ponovo znači da će krajnji korisnici da plaćaju uvećane račune za energetsku efikasnost, kao što danas rade za obnovljive izvore energije", naveo je premijer Srpske.

On je naglasio da je Republika Srpska napravila pomak na tom polju i usvojila novi zakon o obnovljivim izvorima kojim se vjetroelektrane skidaju sa sistema podsticaja, jer one mogu da rade sa tržišnom proizvodnjom.

Prema njegovim riječima, "Elektroprivreda Republike Srpske" naručila je studije izvodljivosti i opravdanosti uz pomoć Ambasade Velike Britanije, USAID-a, GIZ-a.

"Nadam se da ćemo se zajedno kretati i da je želja Republike Srpske i FBiH da što više evropskih direktiva ugradimo u naše zakonodavstvo. Molim za razumijevanje u nekim segmentima, jer nam treba prelazni period", rekao je Višković.

On je dodao da je Vlada Srpske opredijeljena da sve evropske regulative i direktive implementira u domaće zakonodavstvo što je prije moguće i dodao da je zakon o električnoj energiji i gasu na nivou BiH "zapeo", ali se nada da će dvije entitetske vlade riješiti to pitanje.