Premijer

Višković: I naredne godine ulaganja u zdravstveni i realni sektor

  • 23.11.2020. 18:54

Budžet Republike Srpske za narednu godinu trebalo bi da bude usvojen u decembru i iznosiće 3 i po milijarde maraka. Više od 50 miliona će biti usmjereno ka zdravstvenom i realnom sektoru putem Kompenzacionog fonda. Republika Srpska je finansijski stabilna, kaže premijer. 

"Dovoljno je da izađete i pitate ima li neka institucija, asocijacija ili bilo ko ko iz budžeta dobija, od poljoprivrednika do boračkih kategorija, da nije dobio ono što je predviđeno budžetom. Ja, kao predsjednik Vlade odgovorno tvrdim da nema, da uredno servisiramo svoje obaveze i tako ćemo nastaviti i u narednom periodu", kaže Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Kako bi to sve bilo izmireno neophodan je i drugi rebalans budžeta, koji će biti veći za oko 23 miliona maraka. Uprkos borbi sa pandemijom, sačuvali smo nivo zaposlenosti, kaže premijer. 17 hiljada radnika je ostalo bez posla, ali je zaposleno 20 hiljada ljudi. 

"Mjere koje smo preduzimali u čitavom ovom periodu 8,9 mjeseci od početka korone dale su rezultate da to ne bude ogroman broj ljudi koji je mogao ostati bez posla. Ponovo ponavljam, žao mi je svakog radnog mjesta, ali smo učinili sve što smo mogli da to bude što manji broj u uslovima u kakvim živimo ne samo mi u RS nego čitav region i čitav svijet", kaže Višković.

Od 2021. godine planirano je i povećanje penzija, za šta će iz budžeta biti izdvojeno 50 miliona maraka. Premijer je pozvao načelnike i gradonačelnike da u lokalnim budžetima urade to što je i Vlada, odnosno da pokušaju pomognu realnom sektoru.