Višković-Hlavsova: Dobra osnova za nastavak saradnje Srpske i Češke

  • 13.07.2020. 15:09

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da je spoljnotrgovinska razmjena između Srpske i Češke, prije pojave pandemije virusa korona, bilježila konstantan rast, ali da je epidemija imala negativan efekat na spoljnotrgovinsku razmjenu, kao i na privrednu i ekonomsku saradnju.

Višković je na današnjem sastanku u Banjaluci sa ambasadorom Češke u BiH Ivanom Hlavsovom naglasio da je dosadašnja saradnja Češke i Republike Srpske bila dobra i uspješna.

On je naglasio da je Vlada Republike Srpske otvorena i da stoji na raspolaganju svakoj dobroj poslovnoj inicijativi, te da je spremna da podrži ulaganja investitora u Republiku Srpsku.

Višković je izrazio zahvalnost za donacije Češke zdravstvenom sistemu Republike Srpske tokom pandemije izazvane virusom korona, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Sagovornici su ocijenili da iskustva u sprovođenju projekata u oblasti životnog okruženja i zdravstvenog sektora pružaju dobru osnovu da se sa ovim projektima nastavi, ali i da se pristupi realizaciji zajedničkih projekata u drugim oblastima.

Hlavsova, kojoj je ovo bila nastupna posjeta, poručila je da su češka preduzeća iz IT sektora iskazala zainteresovanost za saradnju sa domaćim preduzećima iz oblasti informacionih tehnologija.

Prema njenim riječima, pandemija je imala negativne efekte na ekonomiju i privredu, ali postoji opredijeljenost čeških privrednika, posebno u trgovačkoj oblasti, za poslovanje u Republici Srpskoj.

Sagovornici su razgovarali o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj i mjerama za zaštitu građana s ciljem sprečavanja širenja bolesti izazvane virusom korona, kao i o mjerama za ublažavanje negativnih posljedica pandemije na privredu Republike Srpske.

Na sastanku je istaknuta neophodnost poštovanja propisanih mjera i preporuka kako bi se u što većoj mjeri uticalo na smanjenje broja oboljelih, očuvanje javnog zdravlja i zdravstvenog sistema.

Višković i Hlavsova su saglasni da je Republika Srpska opredijeljena za evropske integracije, a da je Češka spremna da na tom putu pruži stručnu podršku i pomoć Srpskoj i Federaciji BiH.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.