Sastanak sa načelnikom Miloradom Simićem

Višković: Derventa - jedna od najuspješnijih opština u Srpskoj

14:45, 05.02.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Premijer Republike Srpske Radovan Višković i načelnik opštine Derventa Milorad Simić ocijenili su danas da je ova lokalna zajednica jedna od najuspješnijih u Srpskoj jer ima više od 800 privrednih subjekata čiji je godišnji izvoz oko 340 miliona KM.

Višković je istakao da bi u narednom periodu trebalo da posjeti sve lokalne zajednice u Srpskoj da bi bila sagledana postojeća situacija. 

"Nije sve vezano za finansijsku pomoć, nego je za neke lokalne zajednica važno korigovanje pojedinih zakonskih rješenja da bi bili otklonjeni problemi", rekao je Višković novinarima u Derventi nakon sastanka sa rukovodstvom opštine i privrednicima. 

On je podsjetio da je Vlada Srpske u prošloj godini izdvojila 400.000 KM za proširenje zgrade obdaništa u Derventi za 500 metara kvadratnih, ali i obezbijedila sredstva za realizaciju još nekih projekata. 

"Derventa ima objektivan problem kada je riječ o saobraćajnicama, iako imaju blizinu auto-puta, a u narednom periodu biće izgrađena petlja kojom će biti omogućen izlazak na auto-put opštinama Stanari i Derventa. Planiraćemo i izgradnju brzog puta, a kada će to biti ne mogu precizirati", naveo je Višković. 

On je dodao da je na sastanku razgovarano i o problemima u Fabrici cijevi "Unis" i da bi rukovodstvo ovog preduzeća trebalo da sačini informaciju koju bi razmatrala Vlada, čija je namjera da pomogne u okviru postojećih zakona. 

"Razgovarali smo i o pitanju uređenja korita rijeke Ukrine koja povremeno poplavi područje opštine", rekao je Višković. 

Višković je dodao da će narednih dana posjetiti opštine /Jezero, Šipovo/ u kojima su bila poplavljena pojedina domaćinstva i Vlada će vidjeti kako može pomoći. 

Simić je naglasio da je Derventa lider u privredi Republike Srpske i BiH i ima najnižu stopu nezaposlenosti, jer je više od 6.700 lica zaposleno. 

"Od izuzetnog značaja je što nam je izvoz robe veći od uvoza koji iznosi 260 miliona KM. Naši privredni subjekti većinu proizvoda izvoze u zemlje zapadne Evrope", rekao je Simić. 

On je napomenuo da je za Derventu od presudnog značaja izgradnja brze saobraćajnice prema Brodu i Doboju kako bi privrednici lakše i brže prevozili robu. 

"Bili bismo srećni kada bismo brzu saobraćajnicu imali i prema Prnjavoru i dalje ka auto-putu. Na sastanku smo razgovarali i o pitanjima u vezi sa Geodetskom upravom jer se u Derventi traži kvadrat više, a imamo neke probleme koji se odnose na pitanja knjiženja zemljišta", dodao je Simić. 

On smatra da bi zbog svih parametara Derventa trebalo da ima status grada. 

"Važno je da premijer ima sliku i informacije o Derventi koja može biti dobar primjer za lokalne zajednice u Republici Srpskoj", istakao je Simić.