Predsjednik Vlade Republike Srpske

Višković: Budžet za 2021. godinu biće budžet štednje institucija Srpske

  • 03.12.2020. 17:43

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da bi budžet za 2021. godinu trebalo da bude budžet štednje institucija Republike.

Višković je naveo da je na današnjoj sjednici Vlade dogovoreno da se materijalni troškovi predviđeni u funkcionisanju određenih institucija svedu na nivo zakonom predviđenih obaveza, a da sve preko toga bude smanjeno ili zaustavljeno, od neproduktivnih investicija, putovanja, dnevnica, plaćanja određenih komisija i slično.

"Ministri su dobili instrukcije da u narednih dan ili dva, u saradnji sa Ministarstvom finansija, sve ovo realizuju i da u ponedjeljak, 7. decembra, imamo pripremljen dokument koji bi se na sjednici Vlade našao već u utorak, 8. decembra", rekao je Višković.

Višković je naglasio da se očekuje da naredne godine u budžetu bude što više novčanih sredstava na poziciji javnih investicija i na poziciji Kompenzacionog fonda.

"Iz tih pozicija u narednoj godini planiramo da što više pomažemo realnom i zdravstvenom sektoru, kao što smo to činili i ove godine", napomenuo je Višković.

S obzirom na posljedice virusa korona i sve ono što se dešava tokom posljednjih devet-deset mjeseci, Višković je naglasio da naredna godina zahtijeva štednju.

Prema njegovim riječima, Vlada će na sljedećoj sjednici usvojiti zaključak koji će biti dostavljen svim javnim preduzećima i ustanovama, a kojim će se od njih tražiti da u naredne tri godine moraju u svojim planovima poslovanja imati uštede na potrošačkoj strani od 10 odsto godišnje.

"Za one koji to ne budu uradili, Vlada neće usvojiti planovi i izvještaje", napomenuo je Višković.

Višković je naglasio da se ono što radi Vlada mora prenijeti i na ostale institucije i javna preduzeća, kako bi 2021. godina zaista bila godina štednje u Republici Srpskoj, a da se time ne naruši ni javna potrošnja, niti stečena prava po pitanju penzija, socijalnih davanja, podsticaja i svega drugog što se isplaćuje iz budžeta.

"Smatramo da nam je svima odgovornost da se odgovorno i domaćinski ponašamo prema budžetu, a time i prema Republici Srpskoj", rekao je Višković.