Gradiška

Virusom korona zaraženo pet medicinskih sestara i pet pacijenata

  • 27.04.2020. 16:40

Na području Gradiške trenutno je 10 lica pozitivno na virus korona, a riječ je o osobama kod kojih je virus registrovan u posljednja četiri dana, rekao je danas gradonačelnik ovog grada Zoran Adžić.

"Riječ je o pet medicinskih sestara iz Bolnice Gradiška i pet pacijenata. Slučajevi zaraze medicinskih sestara ne mogu se dovesti u vezu sa nebrigom ili lošim načinom rada zdravstvenih ustanova, jer je riječ o prenosu zaraze od pacijenata kojima je bila potrebna hitna intervencija", rekao je Adžić.

On je naveo da je na području Gradiške novim virusom korona do sada bilo ukupno zaraženo 21 lice, od kojih je 11 izliječeno.

Adžić je pohvalio medicinsko osoblje Doma zdravlja i Bolnice Gradiška, koji ulažu maksimalne napore u pružanju neophodne zdravstvene zaštite građana.

Adžić je naveo da je u Gradišci u kućnoj izolaciji trenutno 46 lica i 149 vozača, da se u lokalnom karantinu u Vrbaškoj nalazi devet, a da je iz izolacije izašlo 767 osoba.

"Gradski inspektori izdali su ukupno 1.218 rješenja o kućnoj izolaciji, izvršili su 2.243 kontrola, ali su građani bili disciplinovani i nije bilo kršenja ovih mjera. Za vrijeme zabrana kretanja Policijska uprava Gradiška izdala je prekršajne naloge zbog kršenja zabrana kretanja za 173 lica, od kojih je 115 do 65 godina, a 58 strije", naveo je Adžić.

Govoreći u ublaženju mjera zabrane rada, Adžić je rekao da je većina mjera produžena do 4. maja, da je ugostiteljskim objektima i restoranima koji pripremaju hranu dozvoljen rad putem šalterske prodaje ili dostave, uz poštovanje mjera zaštite za radnike, te da je omogućen rad određnim specijalizovanim trgovinama i zanatskim radnjama, kojima je do sada rad bio zabranjen.

"Ostale su zabrene rada za frizerske salone, kafiće, pružanje usluga u restoranima. O daljim ublažavanjima mjera zabrane rada razmatraćemo poslije 4. maja, preteći epidemiološku situaciju na području Gradiške i Republike Srpske i mjere Republičkog štaba štaba za vanredne situacije", dodao je Adžić.

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška Slađana Tepavac navela je da je svih 11 izliječenih od kovida-19 izašlo iz kućne izolacije, ali da je u posljadnja četiri dana došlo do pojave deset novooboljelih lica.

Ona je pojasnila da je do zaraze pet medicinskih sestara došlo jer se u određenom trenutku mora izaći na teren i pružiti neophodna medicinska pomoć pacijentima, za koje se u tom trenutku ne može utvrditi da su zaraženi.

"Kasnije kada pacijent bude primljen uradi se test i utvrdi da su pozitivni. Ono što je važno da su sve medicinske sestra sa lakšom kliničkom slikom, četiri će sutra biti upućene u Studentski centar `Nikola Tesla`, gdje je ranije smještena jedna sestra koja nije imala simptome. I kod ostalih pacijenata se ne radi o teškoj kliničkoj slici, a trebamo biti zadovoljni što do sada nismo imali smrtnih ishoda", istakla je Tepavčeva.

Ona je dodala da je pojava zaraze kod medicinskih sestara uslovila da dođe i do reorganizacije rada zdravstvenim ustanovama, s obzirom da su medicinski radnici koji su njihovi kontakti polsati u kućnu izolaciju.

Tepavčeva je apelovala da se građani i dalje pridržavaju mjera socijalne distance i nose zaštitne maske i rukavice, jer epidemiološka situacije još nije povoljna. 

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок