Da li je moguća promjena Ustava RS?

Vijeće naroda usporava rad Narodne skupštine Srpske

  • 24.11.2018. 19:08

Vijeće naroda Republike Srpske nije nastalo Dejtonskim sporazumom, ali još nije vrijeme da govorimo o njegovom ukidanju, poručio je danas Nedeljko Čubrilović, predsjednik parlamenta Republike Srpske. Čubrilović ocjenjuje da Vijeće naroda ima svoje nedostatke, i da potezanjem vitalnog nacionalnog interesa usporava rad skupštine, ali o njegovom mogućem ukidanju još ne bi da govori.

"Da li sam ja za ukidanje - ono sigurno ima svojih nedostataka. O ukidanju Vijeća treba na drugi način razmišljati. Ono nije - kao što znate - dejtonska kategorija, to je jedno od onih nametnutih rješenja. A da li će doći do ukidanja - mislim da nije vrijeme da sad razmišljamo o tome," rekao je Čubrilović.

Srpski član bh. Predsjedništva, Milorad Dodik, ranije je izjavio da se zalaže za promjenu Ustava i ukidanje Vijeća naroda, da bi parlament Srpske suvereno i definitivno donosio odluke. Da su potrebne izmjene Ustava, slaže se i predsjednica Republike.

"Za promjene Ustava mi smo već davno rekli svoj stav - neophodno je da se on modernizuje. Prije mnogo godina bili su napravljeni određeni amandmani, koji su nakon toga bili blokirani, tako da imate i raskorak između nečega što je praktični život i nečega što je tamo propisano, ali to ne smijemo da dozvolimo. Dovoljno je što na nivou BiH Ustav kaže jednu stvar, a vi u institucionalnom životu imate jednu sasvim drugu priču," rekla je Željka Cvijanović. 

Ključna prepreka za promjene Ustava i mijenjanje statusa Vijeća naroda se nalazi upravo u tom zakonodavnom tijelu. Za ustavne promjene je potrebna dvotrećinska većina u Narodnoj skupštini, ali i natpolovična većina u sva četiri kluba u Vijeću naroda. To će biti teško izvodljivo u novom sazivu Vijeća, poručuje Kemo Čamdžija.

"Jedino gdje su ravnopravni Vijeće naroda i Narodna skupština to je prilikom izmjena Ustava Republike Srpske. Do toga siguran sam neće doći, naročito pošto će u novom sazivu u Klubu Bošnjaka sjediti, osim SNSD-ovog delegata i jednog Stranke za BiH, šest ispred Stranke demokratske akcije," kaže Kemo Čamdžija, potpredsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske.

Promjena Ustava, krovnog zakonodavnog akta, već dugo je želja vlasti u Republici Srpskoj. Neke odredbe koje je potrebno izmijeniti su broj ministarstava u Vladi, ukidanje smrtne kazne i status glavnog grada Republike Srpske, jer u sadašnjem Ustavu piše da je to Sarajevo.