Sjednica parlamenta

Vidović: Želimo da unaprijedimo sistem igara na sreću u Srpskoj

  • 12.03.2019. 14:03

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je danas da je cilj Prijedloga zakona o igrama na sreću unapređenje sistema igara na sreću u Srpskoj, posebno unapređenje nadzora u ovoj oblasti i razvijanje obima poslovanja u igrama na sreću, a samim tim i povećanje budžetskih prihoda u ovoj godini za 30 miliona KM.

Vidovićeva je istakla da već u narednoj godini prihod od igara na sreću može iznositi 60 miliona KM. 

"Takođe, cilj je jačanje uloge javnog preduzeća `Lutrija Republike Srpske` koje je u cijelosti u vlasništvu Republike Srpske i davanje tom preduzeću uloge koju jedno ovakvo preduzeće ima u zemljama u okruženju i šire", rekla je Vidovićeva u Narodnoj skupštini Republike Srpske obrazlažući ovo zakonsko rješenje. 

Ona je naglasila da se ovim zakonom uređuju sistem i uslovi priređivanja igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara. 

"Uređuju se i vrste igara na sreću, naknade za priređivanje tih igara, porez na dobitke od igara na sreću i zabavnih igara, nagradne i zabavne igre, kao i nadzor nad izvršavanjem obaveza iz ovog zakona, prekršaji i sankcije iz oblasti igara na sreću", dodala je Vidovićeva. 

Ona je navela da su u Srpskoj registrovane 1.033 kladionice, 441 automat-klub sa 5.369 automata, šest priređivača internet igara, 16 tombola, kazino i 1.097 lokacija na kojima se priređuju igre na sreću, a ukupan broj prijavljenih radnika na kraju 2017. godine bio je 2.478, a 5. marta ove godine 2.749. 

"Ovo govorim jer je u medijima pisano da će bez posla ostati 16.000 radnika, a vidite koliko je radnika prijavljeno. Svi priređivači su u 2018. godini platili 28 miliona KM paušala i tri miliona KM poreza na dobit, što je malo. I ovo je bio razlog za promjenu zakona", kaže Vidovićeva. 

Ona je napomenula da će svaki priređivač igara na sreću imati računarski sistem koji će biti povezan sa Ministarstvom finansija Republike Srpske.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.