Ministar finansija

Vidović za ATV: Zadovoljna sam prihodima s obzirom na pandemiju

19:22, 27.09.2020.
Izvor: ATV
Ministar finansija Zora Vidović poručila je da je zadovoljna prihodima s obzirom na pandemiju i da je budžet Republike Srpske likvidan.

"S obzirom na pandemiju, mogu biti zadovoljna prihodima. Pandemija nas je dosta koštala. Mi smo do sada za pandemiju izdvojili 210,8 miliona KM. Imamo još odluka koje nismo realizovali", kaže Vidović i objašnjava da su među tim odlukama plate prevoznicima kao i pomoć privrednicima.

"Dobra situacija sa budžetom. Izmiujemo sve svoje obaveze, budžet je likvidan. Mada, pad prihoda je očigledan. Na današnji dan, indirektni porezi imaju pad za 10 odsto, a direktni za 3 odsto. Ukupan pad prihoda do današnjeg dana je 187 miliona. Mi smo projektovali da će do kraja godine 240 miliona", kaže Vidović i dodaje da se očekuje da neće biti toliki pad i da će se vjerovatno zaustaviti na 200 miliona KM.

Vidović je istakla zadovoljstvo zbog očuvanja radnih mjesta u Republici Srpskoj, a naročito zbog toga što je broj zaposlenih veći u odnosu na mart mjesec.

"Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, imamo 200 radnika više u odnosu na mart mjesec. Prema tome, više od 13 hiljada radnika je ostalo bez posla, ali više za 200 radnika je primljeno u ovom periodu. Rezultat toga je to što smo mi isplaćivali plate za radnike i pokušavali da pomognemo poslodavcima da ne otpuštaju radnike", kaže Vidović.