Ministar finansija

Vidović: Realizovani projekti značajni za razvoj Srpske

  • 30.09.2019. 13:29

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović zahvalila je delegaciji Njemačke razvojne banke - KfV (KfW) na spremnosti i volji za podršku Republici Srpskoj, te dosadašnjim uspješno realizovanim projektima, koji su od velikog značaja za razvoj Republike.

Vidovićeva je na sastanku sa novoimenovanim direktorom Kancelarije KfV u BiH Adamom Drosdzolom istakla da je od posebnog značajna podrška lokalnim zajednicama od kojih će direktnu korist imati građani, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Ona je na sastanku u Banjaluci navela da je nedavno Vlada Republike Srpske prihvatila grant sredstva KfV-a za projekat energetske efikasnosti u javnim zgradama, koji bi trebalo da doprinese približavanju standardima Evropske unije u oblasti energetske efikasnosti.

"Posebno smo zadovoljni činjenicom da KfV uz kreditna sredstva pruža i grantove, bez kojih bi opštinama i gradovima bilo veoma teško obezbijediti potrebna sredstva za ključne projekte", rekla je Vidovićeva.

Ona je napomenula da je jedan od uspješnih projekata vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda u Banjaluci, za koji je obezbijeđeno 18 miliona evra.

Na sastanku je razgovarano o projektima u oblasti energetske efikasnosti, revitalizaciji i izgradnji vodovodne i kanalizacione infrastrukture, kao i razvojnim projektima u elektroenergetskom sektoru.

Delegacija NJemačke razvojne banke posebno je iskazala interesovanje za projekte u oblasti energetike, gdje se nakon uspješno završene dvije faze projekta revitalizacije Hidroelektrane "Trebinje jedan", nastavlja faza tri revitalizacije s ciljem produženja radnog vijeka hidroelektrane.

Predstavnici KfV-a izrazili su zadovoljstvo saradnjom sa Ministarstvom finansija Srpske i poručili da očekuju uspješan nastavak saradnje u skladu sa postojećim programskim opredjeljenjima te finansijske institucije.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок