Ministar finansija Republike Srpske

Vidović: Predloženi budžet za narednu godinu 3,795 milijardi KM

  • 16.12.2020. 20:43

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je večeras da Prijedlog budžeta za 2021. godinu iznosi 3,795 milijardi KM i veći je za 159 miliona KM nego što je bio drugi rebalans budžeta za ovu godinu.

Obrazlažući u Narodnoj skupštini Srpske Prijedlog budžeta, Vidovićeva je rekla da će novi budžet biti u znaku saniranja negativnih posljedica pandemije virusa korona, očuvanja privredne aktivnosti i radnih mjesta, podrške zdravstvenom sektoru.

"Biće u znaku spašavanja života i zdravlja ljudi, održavanju stabilnosti budžeta, uz ispunjavanje obaveza prema budžetskim korisnicima i očuvanja produktivnih javnih investicija. Dakle, sigurna sam da ćemo budžet ostvariti i da će on biti likvidan", rekla je Vidovićeva.

Na tom planu, kaže Vidovićeva, u Kompenzacionom fondu biće 90, a u Garantnom fondu 10 miliona.

"Za zdravstvo će biti izdvojeno 223 miliona KM, za privredu 130 miliona KM, a za sve boračke kategorije 242,6 miliona KM", rekla je Vidovićeva.

Ona je navela da je budžetom Republike Srpske za 2021. godinu planirano finansiranje u iznosu od 928 miliona KM, što predstavlja uvećanje od 144,3 miliona KM u odnosu na drugi rebalans budžeta za 2020. godinu.

"Razlika u finansiranju u odnosu na drugi rebalans budžeta Republike Srpske za 2020. godinu je rezultat uvećanja primitaka od izdavanja hartija od vrijednosti, u iznosu od 356,1 miliona KM, pri čemu su primici od izdavanja obveznica u zemlji manji za 233,1 milion KM, od izdavanja trezorskih zapisa manji za 95,3 miliona KM, dok su primici od izdavanja hartija od vrijednosti u inostranstvu planirani u iznosu od 684,5 miliona KM", rekla je Vidovićeva.

Ona je dodala da je pomenuta razlika rezultat i uvećanja primitaka od naplate datih zajmova u iznosu od 8,1 milion KM, uvećanja primitaka od finansijske imovine iz transakcija sa drugim jedinicama vlasti u iznosu od 0,6 miliona KM, umanjenja primitaka od uzetih zajmova u iznosu od 220,5 miliona KM, pri čemu su primici od zajmova uzetih iz inostranstva manji za 175,5 miliona, a od domaćih banaka manji za 45 miliona, odnosno, nisu planirani Prijedlogom budžeta Srpske za 2021. godinu.

U dokumentu ovog prijedloga se navodi da strukturu primitaka u 2021. godini čine primici od finansijske imovine u iznosu od 74,9 miliona KM, primici od izdavanja hartija od vrijednosti u iznosu od 752,1 miliona KM, primici od uzetih zajmova u iznosu od 93,6 miliona KM i primici od finansijske imovine iz transakcija sa drugim jedinicama vlasti u iznosu od 7,4 miliona KM.

Strukturu izdataka u 2021. godini čine izdaci za otplatu dugova u iznosu od 567 miliona KM, ostali izdaci u iznosu od 51,9 miliona KM i izdaci za finansijsku imovinu u iznosu od 0,8 miliona KM.

Planom budžeta za 2021. godinu planiran je budžetski deficit u iznosu od 326,6 miliona KM, koji je u odnosu na drugi rebalans budžeta Srpske za 2020. godinu manji za 67,1 miliona KM, a pokriće se neto finansiranjem, odnosno razlikom između planiranih primitaka od finansijske imovine, zaduživanja i ostalih primitaka i izdataka za finansijsku imovinu, izdataka za otplatu duga i ostalih izdataka.

U 2021. godini se očekuje se postepeni oporavak privrednog rasta po stopi od 2,6 odsto, kao rezultat oporavka domaće tražnje, postepenog oporavka izvozne tražnje i pozitivnog efekta investicija.

Iduće godine projektovana je prosječna godišnja stopa inflacije od 0,3 odsto, navodi se u obrazloženju Prijedloga budžeta za narednu godinu.

Predsjednik Boračke organizacije Srpske Milomir Savčić rekao je da nema poboljšanja položaja boraca bez povećanja budžeta za boračke kategorije.

"Preduzećemo mjere da bi budžet mogli da koriste samo zaslužni borci", rekao je Savčić u Narodnoj skupštini.

On je naveo da su individualna prava boraca na dosadašnjem nivou što bi moglo izazvati njihovo nezadovoljstvo.

Savčić kaže da je zadovoljan iznosom sredstava za /samo/zapošljavanje boračkih kategorija u iznosu od tri miliona KM, čime bi moglo biti zaposleno 300 lica.

On smatra da treba obezbijediti sredstva za, kako je naveo, odbranu istine o Odbrambeno-otadžbinskom ratu koja je sada ugrožena jer se u BiH često upotrebljava termin agresor i zločinac za Srbe što nije tačno

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović zaključio je današnje zasjedanje koje će biti nastavljeno sutra poslaničkom raspravom o Prijedlogu budžeta Republike Srpske za 2021. godinu po hitnom postupku.

Poslanici će razmatrati i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2021. godinu po hitnom postupku, kao i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o igrama na sreću po hitnom postupku.

Nastavak 17. posebne sjednice je zakazan za 10.00 časova. 

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.