Vidović poručila - izlazak na Londonsku berzu je veliki plus za Srpsku

19:13, 21.04.2021.
Izvor: ATV
Izlazak na Londonsku berzu je veliki plus za Republiku Srpsku, jer se radi o jednoj od najzahtjevnijih berzi na svijetu, gdje mogu izaći samo kvalifikovani kupci i prodavci - poručila je Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske.

Već postoji plan za šta će se koristiti prikupljenih 300 miliona evra.

"Pa ovaj novac će biti korišten za pokriće deficita koji znate da smo ostvarili u prošloj godini, inače prije toga budžet je godinama bio u suficitu, zatim služiće za Kompenzacioni fond koji služi za zdravstvo i za ublažavanje negativnih posljedica pandemije za privredu i naravno doći će i do korekcije ličnih dohodaka, mislimo za one kategorije kojima je to zaista potrebno", rekla je Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske.

Ministarka finansija ocjenjuje da je u izlasku Srpske na londonsku berzu najveći uspjeh što su 44 kupca iz Evrope, Amerike i Azije, kupila obveznice. Struku ne iznenađuje da je većina kupaca iz SAD i Evrope, jer su tu finansijska tržišta najrazvijenija - a smatraju da će ova emisija obveznica pobuditi dodatno interesovanje za Republiku Srpsku. 

Doktor ekonomije i bivši premijer Crne Gore, Igor Lukšić, kaže - kao neko ko je doprinosio kreiranju državne ekonomske politike - opcija izlaska na međunarodno tržište je uvijek vrijedna.

"Ovo veoma puno znači kada je u pitanju izgradnja povjerenja u bilo koji finansijski sistem, samim tim u finansijski sistem Republike Srpske, zato što je zaduživanje preko finansijskih tržišta zapravo najtransparentniji oblik zaduživanja koji možete zamisliti. Otvaranjem različitih, alternativnih izvora finansiranja se bolje pozicionirate, imate prosto više mogućnosti za upravljanje javnim finansijama", istakao je Igor Lukšić, doktor ekonomskih nauka.

Kada se obveznice počnu kotirati na sekundarnim tržištima, smatra Lukšić, tada će svaka izjava, svaki novi zakon i svaka nova investicija uticati na kretanje njihove cijene - ali i na formiranje budućih cijena. Ministarka Vidović podsjeća da je Srpska prije tri godine izašla na bečku berzu, pri istim uslovima - što je dokaz da drži rejting i da je ocijenjena kao stabilno okruženje.