Ministar finansija

Vidović: Podstaći tržište dobrovoljnog penzionog osiguranja

  • 27.11.2019. 18:38

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopuni Zakona o porezu na dohodak, koji se donosi po hitnom postupku, želimo podstaći razvoj tržišta dobrovoljnog penzionog osiguranja kao posebnog oblika dugoročne namjenske štednje. 

To je opredjeljenje Vlade Srpske, rekla je Zora Vidović, ministar finansija. Ova štednja posebno je važna za mlade pred kojima su godine rada. Oni će jednog dana imati dio penzije iz dobrovoljnog kao i državnog fonda, rekla je Vidovićeva. 

"Oslobađanje za svakog građanina RS koji bude uplaćivao dobrovoljno iosiguranje u dobrovoljni fonda, da se oslobodi plaćanja poreza na dohodak od 1200 maraka na godišnjem niovu. Da se porez na dohodak neće plaćati ni na penzije koje građani koji budu uplaćivali ostvarivali", kaže ministar finansija Republike Srpske, Zora Vidović.

Opozicija je zamjerila da se u cijelu priču sa doborovoljnim penzisjkim fondom ušlo na prečac i da građani nemaju povjerenja u takav vid štednje za stare dane. 

"Postavlja se pitanje da li poslodavci i zaposleni u privatnom sektoru na ovaj način diskriminisani jer za mene će izdvojiti Vlada, ja neću za sebe izdvajati ako ne želim. Ko će izdvojiti za zaposlenog u nekom privatnom preduzeću?", pita se Jelena Trivić, poslanik PDP-a u NSRS.

"Moja je želja da ovaj fond bude sutra na pomoć privredi, pomoć realnom sektoru da iz toga fonda imamo investicije. Fondovi su veći investitori nego što su banke, ja to radim sa tom namjerom. Moja je želja da  se ojača pozicija ovog fonda u RS da on sutra bude investicioni fond u Republike Srpske", poručio je premijer Republike Srpske, Radovan Višković.

Raspravljalo se i o Prijedlogu zakona o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama, trgovini i o izmjenama i dopunama Zakona o stvarnim pravima.

Prijedlogom zakona o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama propisuju se uslovi i postupak za raspravljanje imovinsko-pravnih odnosa nastalih uzurpacijom zemljišta koje je od šestog aprila 1941. godine bilo državna svojina. Po običaju, dio skupštinskog zasjedanja protekao je u  međusobnim prozivkama. Draško Stanivuković dobacio je Draganu Čaviću da je njegov šef Milorad Dodik i da mora da ga sluša. Čavić se odmah javio za repliku i uzvratio. 

"Doduše. u zadnjih nekoliko godina imam nove šefove. Mojih troje unučadi. Postoji političko partnerstvo u kome sam ja bio deset godina sa vašim političkim šefom. Imam iz tog iskustva, kao i iz svakog partnerstva, dobre i loše pouke. Ne postoji ni jedno partnerstvo u kome nema i jednog i drugog. Ali, ja sam čovjek koji ne pljuje izvor sa koga je pio vodu. Kad kažem izvor, govorim o deset godina partnerstva sa strankom kojoj vi pripadate i sa SDS-om koji je u opoziciji. Iako sma od te iste vode doživio  nekoliko puta da se izliju kao poplava u zadnjih, više mjeseci", kaže Dragan Čavić, Klub poslanika NDP-a u NSRS.

Sve je, u jednom trenutku, otišlo toliko daleko da je Dragan Čavić poručio da u skupštini treba instalirati cirkuski trapez, dovesti mađioničare i majmuna na biciklu kako bi zasjedanje, poručio je, postalo i pravi cirkus.

Тагови: