Ministar finansija Republike Srpske

Vidović: Odluka Centralne banke nezakonita, nećemo dozvoliti prenos nadležnosti

  • 29.05.2019. 21:22

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da je odluka Centralne banke BiH o kontroli platnog prometa potpuno neustavna i nezakonita, te da je neprimjenjiva u praksi i da Ministarstvo finansija Republike Srpske nema namjeru da je primjenjuje.

"Centralna banka donijela je odluku da vrši kontrolu platnog prometa, a da nije obavijestila bilo koji organ Republike Srpske, iako je kontrola platnog prometa u potpunosti u nadležnosti entiteta", izjavila je Vidovićeva za RTRS. 

Ona je poručila da će kontrola platnog prometa ostati u nadležnosti Republike Srpske jer Ministarstvo neće dozvoliti da to Srpskoj bude oduzeto. 

"Nećemo dozvoliti da se ta nadležnost prenese, a posebno jer nema nikakav legalitet", dodala je Vidovićeva i poručila da su institucije Srpske spremne da idu i na sud sa ovim činjenicama. 

Ona je rekla da su sa nivoa BiH skoro konstatni zahtjevi za prenosom nadležnosti. 

"Mi smo uvijek jako oprezni i očekujemo takve pokušaje. Prije nekoliko dana dobili smo pismo od Centralne banke da žele da naprave registar računa fizičkih lica. Mi smo im odgovorili da Republika Srpska to u svom zakonu već ima i da ćemo mi to uraditi", pojasnila je Vidovićeva. 

Ona je dodala da će Registar formirati Republika Srpska i vodiće ga Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF). 

Prema njenim riječima, u ovom slučaju riječ je o presedanu. 

"Centralna banka BiH nije nadležna za kontrolu pranja novca, za to postoje mnoge institucije na nivou BiH i na nivou Republike Srpske i mi smo sa njima uvijek u kontaktu", dodala je Vidovićeva. 

Ministar finansija Republike Srpske rekla je da je kontaktirala i sa Agencijom za bankarstvo, koja se slaže da je riječ o prenosu nadležnosti i koja će pokušati da organizuje sastanak sa predstavncima Republike Srpske u Centralnoj banci da bi se razjasnila situacija. 

Vidovićeva je istakla da je za žaljenje što srpski predstavnici u Centralnoj banci BiH nisu obavijestili institucije Republike Srpske da se priprema takva odluka. 

Ministarstvo finansija Republike Srpske saopštilo je danas da će se odlučno suprotstaviti prenosu nadležnosti na nivo BiH koji se odnosi na kontrolu platnog prometa, jer je ta oblast u potpunosti u nadležnosti entiteta. 

Centralna banka BiH donijela je mjeru kontrole platnog prometa kojom, kako je navedeno, želi da suzbije pranje novca.