Ministar finasnija

Vidović: Medicinski fakultet u Foči ponos Srpske

  • 19.10.2020. 19:22

Medicinski fakultet iz godine u godinu ima sve više upisanih studenata, a od ove godine i prvu generaciju stranih studenata koji će slušati medicinu na engleskom jeziku. Ministar finasnija Zora Vidović ističe da je ova viskoškolska ustanova ponos Srpske i da zaslužuje stalnu pomoć Vlade, tako da će pored ranije izdvojenih 600 hiljada za energetsku efikasnost, za ovaj fakultet biti obezbijeđeno i dodatnih pola miliona maraka za opremanje novih prostorija.

Nadogradnju sprata finansiraju zajedno opština Foča i Fakultet svojim sredstvima, što je, ističe Vidovićeva, neuobičajeno i za svaku pohvalu. 

"Vlada će zasigurno prepoznati sve ove dobre rezulatet i da ćemo obezbijediti sredstva za opremanje sprata koji se gradi", rekla je Zora Vidović , ministar finansija. 

"Nadamo se do kraja naredne godine, odnosno do početka sljedeće školske godine da ćemo imati opremljene nove prostorije, kako za strane studente, tako i za naše", istakao je Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta.

Veliko gradilište je i nastavna baza Medicinskog fakulteta - Univerzitetska bolnica Foča, za čiju modernizaciju i opremanje je Vlada Srpske obezbijedila 16,3 miliona maraka. Vidovićeva se uvjerila da radovi teku planiranom dinamikom.

"Projekat koji će se završiti krajem 2021. Sve ono što bude trebalo u budućnosti u dodatnim radovima, dogovorio sam sa ministricom finansija da se nađu sredstva, da bolnica u potpunosti zaokruži ciklus adaptacije i opremanja", naglasila je Radmil Marić, direktor Univerzitetske bolnice.

Nakon stastanka sa načelnikom Foče Vidovićeva je istakla da ova lokalna zajednica po domaćinskom poslovanju može da služi za primjer drugim opštinama. Stabilnom budžetu u doba korone doprinijela je i Vlada Srpske sa grantom od 650.000 KM za saniranje posljedica epidemije, a izdvojena su i dodatna sredstva za rekonstrukciju jedna od najdužih ulica u Foči.

"Zaista mislim da je vrlo mali broj opština koje imaju ovako kvalitetan budžet, 40 posto da se izdvoji za investicije to je za svaku pohvalu. S druge strane, opština je zadužena samo devet posto, što daje vjetar u leđa narednom mandatu", istakla je Zora Vidović, ministar finansija. 

"Dobili smo pomoć za jednu značajnu investiciju za lokalni put, saobraćajnicu između dva groblja u visini oko 500 hiljada", naglasio je Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.

Vidovićeva je posjetila i Bogoslovski fakultet, napomenuvši da bi ova viskoškolska ustnova ubuduće trebalo da ima veći grant Vlade Srpske. Ona je istakla da se i tokom ove posjete još jednom uvjerila da Foča sa dva fakulteta i Univerzitetskom bolnicom, zaslužuje status grada. 

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.