Ministar finansija Srpske

Vidović: Garantni fond daje garancije i za trgovinu

  • 03.12.2019. 18:45

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Garantnom fondu Republike Srpske proširuje se obuhvat privrednih subjekata kvalifikovanih za korištenje garancija i na finansiranje trgovinske djelatnosti, saopštila je ministar finansija Srpske Zora Vidović.

Obrazlažući ovaj prijedlog zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Vidovićeva je rekla je da su razlozi za donošenje ovog akta sadržani u potrebi prilagođavanja poslovnih aktivnosti Garantnog fonda potrebama i uslovima tržišta s ciljem jačanja konkurentnosti privrednih društava.

Vidovićeva je rekla da poslove platnog agenta u postupcima emisije dužničkih hartija od vrijednosti za koje garantuje Fond obavlja Centralni registar hartija od vrijednosti Banjaluka uz saglasnost Komisije za hartije od vrijednosti.

Zbog zastupljenosti kredita za refinansiranje na bankarskom tržištu Republike Srpske omogućeno je da Fond izdaje garancije za kredite preduzetnicima za potrebe refinansiranja njihovih ranije odobrenih kredita i finansijskih obaveza kod iste banke ili druge finansijske organizacije pod uslovom da je promjena uslova prvobitnog ugovora uzrokovana tekućim potrebama preduzetnika, a ne njegovim finansijskim poteškoćama, navodi se u obrazloženju ovog prijedloga zakona.

Fond daje ograničene portfeljne garancije u smislu da može garantovati pokriće kreditnog rizika najviše do 25 odsto izloženosti riziku na nivou portfelja što treba da doprinese većem plasmanu novih kredita malim i srednjim preduzećima.

U izuzetnim slučajevima Fond, uz odobrenje Nadzornog odbora, može izdavati garancije i do 70 odsto iznosa odobrenog kredita ili druge finansijske obaveze koje je preduzetniku odobrila banka ili druga finansijska organizacija.


 

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина