Narodna skupština

Vidović: Budžet za narednu godinu biće apsolutno likvidan

  • 17.12.2020. 14:57

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je u Narodnoj skupštini da će budžet Srpske i naredne godine biti apsolutno likvidan.

"Budžet će izmirivati sve obaveze i budžetski korisnici će dobiti sve što im je zakonom zagarantovano. Neće biti smanjenja prava iako smo smanjili određene stavke koje nisu prioritet u ovom momentu", navela je Vidovićeva.

Ona je dodala da je sigurna da će budžet biti izvršen jer je koncipiran vrlo oprezno i kada je riječ o prihodima i rashodima.

"Takođe, sigurna sam da će rast bruto domaćeg proizvoda u 2021. godini biti veći od projektovanih 2,6 odsto", istakla je Vidovićeva u završnoj riječi o Prijedlogu budžeta Republike Srpske za 2021. godinu, koji iznosi 3,795 milijardi KM i po hitnom postupku je razmotren u Narodnoj skupštini.

Ona je, osvrćući se na diskusije opozicionih poslanika, dodala da nema zemlje u Evropi koja se u pandemiji virusa korona nije zadužila da bi održala svoje zdravstvo i privredu.

Vidovićeva je ponovila da su budžetski prihodi 2,846 milijardi KM, a tekući rashodi 2,7 milijardi, što znači da su prihodi veći za 145 miliona KM.

"Tekuće rashode finansiramo apsolutno iz prihoda, a ne zaduživanja", rekla je Vidovićeva i dodala da će 44 miliona KM biti uloženo u produktivne javne investicije.